KRIVOKAPIĆ POGAZIO REČ: Obavezao se da potpiše ugovor sa SPC, pa izbegao ono što je obećao

R.Dragović

27. 05. 2021. u 23:34

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić došao je u Beograd kako bi potpisao ugovor sa SPC, ali je pogazio reči i izbegao da uradi ono što je ranije obećao. Ipak, on je sebi dao za pravo da se meša u izbor mitropolita.

КРИВОКАПИЋ ПОГАЗИО РЕЧ: Обавезао се да потпише уговор са СПЦ, па избегао оно што је обећао

Foto: N.Skenderija

ZA novog mitropolita crnogorsko-primorskog treba da bude izabran njen trenutni administrator, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore trebalo bi da bude potpisan 30. oktobra, na godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija.

Ove dve poruke predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić preneo je večeras patrijarhu srpskom Porfiriju, umesto da potpiše, kako je obećao ugovor sa SPC. On je večeras posetio Patrijaršijski dvor u Beogradu, gde se sastao sa poglavarom srpske crkve. Na beogradski Aerodrom Nikola Tesla on je sleteo oko 21 čas, odakle se uputio u Patrijaršiju.

U crkvenim krugovima se spekulisalo da je pravi cilj Krivokapićeve poste patrijarhu čin potpisivanja Temeljnog ugovora, da bi se ispostavilo da je ipak reč samo o dodatnom "brušenju" nacrta ovog akta, koji je u glavnim crtama već dogovoren. Prema saznanjima "Novosti", poslednja "ruka" radne verzije sporazuma rezultat je kompromisa obe strane i prihvatljiva je i za SPC i za državu.

Crnogorski premijer izašao je sinoć sa novim terminom potpisivanja sporazuma, budući da je ovaj čin već bio najavljen za dane posle Vaskrsa. Dodatni krug usaglašavanja, ali i dodatni Krivokapićev uslov za ozvaničenje ovog akta – da se sačeka izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog - ponovo su pomerili njegovo potpisivanje. Godišnjica Amfilohijeve smrti novi je termin koji je predložila zvanična Podgorica, bez oglašavanja Patrijaršije.

U ovom potezu mnogi vide Krivokapićevu nameru da odlaganjem definitivnog uređenja odnosa sa SPC ojača svoju političku poziciju i kupi vreme kako bi popustio pritisak stranaka i građana koji zaključenje ovog sporazuma smatraju prvim preduslovom za uspostavljanje međuverskog sklada i najavom bolje saradnje sa državom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri