DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Hladni front stiže u Srbiju - Evo kada dolazi do stabilizacije vremena

Novosti online

27. 05. 2021. u 13:07

PREMA najnovijoj vremenskoj prognozi, u narednom periodu očekuje nas sveže i hladno vreme za ovo doba godine.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ: Хладни фронт стиже у Србију - Ево када долази до стабилизације времена

Foto: E.Grčić

- Kraj maja i sam početak juna doneće nam relativno sveže i hladno vreme za ovo doba godine, dok se postepena stabilizacija vremena očekuje oko 5. juna - saopštio je meteorlog Đorđe Đurić.


Na severu Srbije danas pretežno sunčano. U ostalim predelima nakon sunčanog jutra umjereno oblačno popodne. U podne i popodne u istočnoj Srbiji pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom prepodneva promenljivo oblačno i nestabilno biće i u jugoistočnim i jugoistočnim krajevima Srbije. Pored jačeg razvoja oblačnosti, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a oni će se kretati ka severoistoku, tako da do kraja dana i tokom večeri grmljavina sa pljuskovima može uticati i na centralne površine Srbije, Pomoravlje, Podunavlje i Braničevski okrug.

- Inače ova nestabilnost je posledica predprontalne nestabilnosti ispred hladnog fronta, koji je stigao do Alpa i severozapada Balkana, a koji se kreće dalje ka jugoistoku kao deo jakog ciklona, koji se nalazi iznad severa Nemačke i južno od Skandinavije i Baltika. Ovaj hladni front u drugoj polovini noći ka petak i petak ujutro doneće prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Srbiju iz Hrvatske i Bosne, uz jak severozapadni vetar i pad temperature. Oblačnost i sistem padavina prelaziće se uglavnom preko zapadne Srbije i Podrinja dalje na istok i jugoistok, pa će veći deo Vojvodine ostati bez padavina, a u petak ujutro na severu Vojvodine i razvedravati se - kaže Đurić.

U ostalim delovima Srbije posle oblačnog jutra i popodne sa kišom i pljuskovima, od sredine dana biće pretežno sunčano popodne. U petak duvaće umeren do jak severozapadni vetar, krajem dana u slabosti. Nakon današnjeg 22 do 26 ℃, u Beogradu do 24 ℃, u petak nešto svežije, sa maksimalnom temperaturom od 20 ℃, u Beogradu do 21 ℃.
U Srbiji u subotu umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, a ujutro i popodne bilo bi pretežno sunčano. Popodne ponegde kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 20 do 24 ℃, u Beogradu do 22 ℃. Inače, jaki severozapadni vetrovi biće posledica izraženog vazdušnog pritiska, jer će znatno veći vazdušni pritisak biti iznad severoistoka Balkana, a niži preko jugoistoka, koji će takođe biti izražen jak severozapadni struja, i on očekujem i protok svežeg vazduha, pa se očekuje sveže od nedelje.

Inače, od nedelje do sredine sledeće nedelje Srbija će biti pod svrabom visinskog ciklona, uz promenljivo oblačno vreme i kišu i pljuskove sa grmljavinom. U nedelju duvaće jak severozapadni vetar, slab od ponedeljka. Maksimalna temperatura nedeljom od 18 do 22 ℃, u Beogradu 20 ℃, a od ponedeljka do srede od 13 ℃, u Beogradu od 15 do 17 ℃. Dakle, kraj maja i početkom juna imaće temperature znatno ispod proseka i biće niže čak za 10 stepeni. Prosek maksimalnih temperatura za sam kraj maja i početak juna je od 23 do 27 ℃.

Postepena stabilizacija vremena očekuje se oko 5. juna. Tada će temperature porasti i biće u skladu sa kalendarom, ali će i dalje biti uslova za popodnevnu lokalnu oluju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna