OVIM ĆE DA SE DIČI SRBIJA: BIO4 Kampus - Jedinstveno mesto na globalnoj mapi istraživanja i razvoja Jugoistočne Evrope

Novosti online

13. 07. 2022. u 17:50

SRBIJA će dobiti BIO4 Kampus, jedinstven multidisciplinarni projekat u širem regionu.

ОВИМ ЋЕ ДА СЕ ДИЧИ СРБИЈА: БИО4 Кампус - Јединствено место на глобалној мапи истраживања и развоја Југоисточне Европе

Foto: Vlada Srbije

Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet. Biće površine 110.000 kvadrata, gradiće se po fazama, a BIO4 Kampus, kao jedinstven prostor pokrivaće oko 20 hektara i obuhvatiće i obrazovne i naučno-istraživačke institucije sa dugogodišnjom tradicijom.

Planirano je da na jednom mestu budu: Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu (Biološki fakultet, Farmaceutski fakultet i Grupa za bioinženjering Tehnološko-metalurškog fakulteta), osam naučnih instituta ( Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković", Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, Institut „Biosens”, Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” i Institut za primenu nuklearne energije (INEP).

U planu je da u BIO4 KAMPUSU budu i deo Naučno-tehnološkog parka Beograd , Centar za ideje – mesto susreta istraživača i studenata iz različitih oblasti, kao i istraživačko-razvojni centri kompanija, domaćih i međunarodnih. BIO4 KAMPUS dobiće i Centar za eksperimentalne životinje (vivarijum), objekte za iznajmljivanje privredi, ali i smeštajni objekat za gostujuće predavače, profesore, studente.

Foto: Vlada Srbije

Ukupna investicija biće oko 190 miliona evra za izgradnju, plus još oko 100 miliona evra za opremanje. Ukupan broj osoba: oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata, plus gosti i privreda Početak gradnje se očekuje u prvoj polovini 2023. godine a useljenje BIO4 kampusa u prvoj polovini 2025. godine.

Foto: Vlada Srbije

Ambicija BIO4 Kampusa je da postane prvi takav kampus u regionu Jugoistočne Evrope, i prepoznato mesto na globalnoj mapi istraživanja i razvoja. BIO4 će omogućiti bržu i efikasniju tranziciju zdravstvenog sistema ka modernoj, inovativnoj dijagnostici i tretmanima, baziranim na podacima i najnovijim naučnim saznanjima. BIO4 Kampus će biti dom celom spektru modernih dijagnostičkih alata, koji su takođe i važan deo svakog istraživanja.

Foto: Vlada Srbije

Moderni dijagnostički testovi će biti sprovedeni na jednom mestu, što će omogućiti značajne uštede i potencijalni prihod za zemlju. Sve više, moderna medicina je definisana takozvanim 4P: prediktivna, preventivna, personalizovana i participativna – i BIO4 Kampus će pomoći građanima Srbije da budu deo tog globalnog trenda.

Foto: Vlada Srbije

Unutar BIO4 Kampusa, nacionalne baze genetskih resursa (biobanke) sa velikom količinom podataka, će biti formirane (od mikroorganizama i biljaka, preko životinjskih do ljudskih gena), što je samo po sebi vitalni nacionalni resurs. Sa razvojem novih, modernih pravaca razvoja nauke, kao što je na primer sintetska biologija, BIO4 Kampus će postati mesto gde istraživači oblikuju budućnost društva kroz inovativne ideje, otkrića i primenu multidisciplinarnih tehnologija u zdravstvu, poljoprivredi i ishrani, zaštiti životne sredine i industriji – sa ciljem da kreiraju bolji život za građane i budu nosilac privrednog razvoja Srbije u godinama i decenijama koje dolaze.

Foto: Vlada Srbije

Najsavremenija oprema i laboratorije će biti obezbeđene paralelno sa građevinskim radovima, i biće na raspolaganju stanarima BIO4 Kampusa. Jedan od ciljeva je da stanari Kampusa postanu važni korisnici velikog broja programa i inicijativa koje finansiraju nauku i istraživanja.

Foto: Vlada Srbije

Paralelno sa razvojem projektne dokumentacije za infrastrukturu, BIO4 postaje i moćna platforma za saradnju između različitih učesnika. Nekoliko zajedničkih projekata u oblasti biomedicine i veštačke inteligencije, kako između nacionalnih naučnih instituta, tako i sa kompanijama, su već počeli. Postoji veliko interesovanje međunarodnih farmaceutskih i sličnih kompanija, kao i domaćih kompanija i startapa.

Foto: Vlada Srbije

BIO4 je počeo da okuplja i srpsku dijasporu.Dvadesetak svetski priznatih naučnika, osnivača startapa, investitora i korporativnih direktora je već izrazilo interesovanje da pruže podršku u povezivanju BIO4 učesnika sa globalnom zajednicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)