Nove RIGOROZNE MERE zbog korone u Crnoj Gori: Zatvaraju se vrtići, u pojedinim gradovima i ugostiteljski objekti, obavezno nošenje maski

V.K.

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 21:52

Нове РИГОРОЗНЕ МЕРЕ због короне у Црној Гори: Затварају се вртићи, у појединим градовима и угоститељски објекти, обавезно ношење маски

Krizni štab Crne Gore

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu

Nove rigoroznije mere za Crnu Goru, a posebno za njen severni deo uvelo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti. Zbog visokog epidemiološkog rizika prekida se vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.


Pored toga uvodi se novo radno vreme -do ponoći svih ugostiteljskih objekata – restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekta kao i ugostiteljskih objekata na kupalištima i plažama. Mere će važiti u narednih nedelju dana, a potom će biti odlučeno da li će one biti ukinute ili produžene.


- Nacionalno koordinaciono telo podseća ugostitelje na važeće mere kao i na preporuke Instituta za javno zdravlje za ugostiteljske objekte. Privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima moraju posebno povesti računa o merama koje podrazumijevaju najviše četiri osobe za stolom, osim članova istog porodičnog domaćinstva kao i na obavezu razmaka među stolovima od najmanje dva metra, ističe se u saopštenju.


Zbog izuzetno složene situacije na crnogorskom severu NKT odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedelju dana.


U opštini Pljevlja uvode se mere kakve su 26. juna uvedene u Bijelom Polju, a 2. jula u Beranama: Zabranjena su okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije). Verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da verske obrede u verskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.


Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vreme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke.


Takođe zabranjeno je kretanje i zadržavanje više od dva lica na otvorenom javnom mestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke. Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja, i zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Sa sednice je pozvana državna upraca i lokalna samouprava, privredna društva i preduzetnici da sav rad koji je moguće obavljati od kuće organizuju na taj način. Saopšteno je daje nakon ulaska iz Srbije najstroži epidemiološki nadzor


-Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru, poručili su iz Vlade.


NKT odlučilo je, na predlog Uprave policije, da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine ukoliko lice na koje se dozvola odnosi zadovoljava sve ostale zakonom predviđene uslove. Odlučeno je da se nakon prethodnih sličnih mera koje su donošene u vreme epidemije, i nakon današnje mere, važenje dozvola za boravak stranaca nakon 30. septembra neće na ovakav način produžavati.


Za sredu je zakazan sastanak predstavnika Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, Državne izborne komisije, nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim uslovima, na temu mera koje je potrebno doneti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces u okolnostima proširene infekcije koronavirusom.


KAZNE


Od 3. do 5. jula, odnosno nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti inspektori su izrekli 8.500 evra kazni sa prekršajnim nalogom i to: Tržišna inspekcija 4.250 evra zbog nepoštovanja mera korišćenja ličnih zaštitnih maski i druge zaštitne opreme, Turistička inspekcija 3.550 evra zbog nepoštovanja mera obavezne distance među stolovima u ugostiteljskim objektima ili broja lica koja mogu sediti za stolom, dok je Inspekcija rada izrekla 700 evra prekršajnih kazni jer zaposleni nisu koristili zaštitnu opremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije