MMF opalio ozbiljan EKONOMSKI ŠAMAR Vladi: Zabranjen nastavak auto-puta Bar-Boljare?

NovostiOnline/I. D. S.

utorak, 30. 06. 2020. u 07:41

ММФ опалио озбиљан ЕКОНОМСКИ ШАМАР Влади: Забрањен наставак ауто-пута Бар-Бољаре?

GRADILIŠTE Radovi na auto-putu/Foto Vlada CG

Konsultanti: Plan troškova do 2025. nula, što podrazumeva zabranu radova
DOK predstavnici Vlade otvaranje prve deonica auto-puta Bar - Boljare najavljuju kao otvaranje puta ka razvoju države, posebno severnog dela, i nazivaju ga projektom veka i isplativom investicijom, ekonomska struka tvrdi da će taj projekat ostati kao bolna opomena kako se donose loše investicione odluke. Uprkos procenama Međunarodnog monetarnog fonda, da bi nastavak auto-puta ugrozio fiskalnu stabilnost, iz Vlade uveliko govore o nastavku radova.

Konsultantska kompanija "Fideliti konsalting" iz Podgorice, analizirala je izveštaj MMF-a.


- Napadali su nas kada smo govorili da je prioritetna deonica auto-puta jedna od najgorih investicionih odluka u novijoj istoriji Crne Gore, a o tome smo govorili još 2014. godine - podsećaju u konsultantskoj kompaniji. - Ugovoren van sistema javnih nabavki, prepun prekoračenja kako u vremenu tako u iznosu - koštaće nekoliko stotina miliona evra više od plana, a kasni dve godine, sa jakim uticajem kursnih razlika, jer je ugovoren u dolarima.


Dodaju da su iz Vlade govorili da je auto-put isplativ, da će se država dinamično razvijati zahvaljujući njemu, da će sever posebno doživeti preporod, te će se u tom delu zemlje iskoreniti nezaposlenost.


- I šta se desilo? MMF je opalio ozbiljan ekonomski šamar Vladi tako što je de fakto zabranio nastavak izgradnje auto-puta. To je jasno navedeno na tabeli koja se nalazi u izveštaju MMF-a, koji je pratio odobrenje 74 miliona evra, jer piše da su kapitalni troškovi planirani za izgradnju auto-puta do kraja 2025.godine nula - navode iz "Fideliti konsaltinga".


MMF je i ranije upozoravao da će žurba sa završetkom auto-puta od Bara do Boljara ugroziti državne finansije, odnosno fiskalnu održivost, i da bi završetak auto-puta kroz novo zaduživanje zahtevao nove mere fiskalnog prilagođavanja.


- Žurba da se dovrši auto-put verovatno će ugroziti fiskalnu održivost. Završetak ostalih deonica mogao bi koštati dodatnih 25 odsto BDP-a. Ako Vlada odluči da dovrši auto-put u periodu od 2021. pa do 2026. godine kroz novo zaduživanje, dug države (uključujući garancije) ostaće iznad 80 odsto BDP-a i u 2020. godini. Bez novog zaduženja javni dug bi se do 2030. godine mogao smanjiti na 50 odsto BDP-a - procena je MMF-a.


PRILAGOĐAVANjE


KAKO objašnjavaju u MMF, u slučaju novog zaduženja povratak duga na početni nivo u 2030. godine zahtevao bi novu rundu fiskalnog prilagođavanja za oko tri procentna poena BDP-a u periodu od 2021. godine do 2023. godine, pa bi godišnje "fiskalno prilagođavanje" značilo da se treba obezbediti oko 140 miliona evra kroz štednju ili povećavanje dažbina.


ODLAGANjE "POJELO" PUTARINU


PRVOBITNI plan je bio da radovi na auto-put budu završeni dve godine pre početka otplate kredita, a sada postoji mogućnost da, ukoliko se probije još jedan rok, otplata počne pre otvaranja. Prva polugodišnja rata za kredit sa kamatama od oko 36 miliona evra dolazi na naplatu u julu naredne godine. Zbog ovih kašnjenja izgubljena je naplata putarine za dve godine, što je, prema nekim procenama, gubitak od oko 30 miliona evra.

Komentari (4)

djordje

30.06.2020. 10:35

ne razumem ,kakve veze ima mmf sa vec projektovanim i obezbedjenim auto-putem? da li to sugerisu da je ovoj garnituri sa DJukanovicem dosao kraj? Sto kaze stara Srpska poslovica: Kriza krece iz dzepa , trazi izlaz kroz prozor a zavrsava na patosu...

ne kontam

30.06.2020. 11:01

ulazes tolike stotine miliona,da uradis auto put kroz c.g. i dje da ide,ide ka Srbiji. Srbiji koju koljem i kamenjem obasipas a ocekujes neki preporod. e sad da Srbija bude pametna i ne uradi ama bas nista.Ostaje vam auto strada u okviru vase drzave da se vozate i to kad je zavrsite,nekada. Nama taj put i nije bitan ,bitnije je da se povezemo sa drugim zemljama i da jednom pocnemo da zivimo.

Bonaparta

30.06.2020. 18:50

E hvala dragom Bogu da više nismo zajedno u istoj državi, sada bi i taj put Srbija plaćala.

Voja

01.07.2020. 11:14

Sve sto sadasnje generacije urade i izgrade, ostaje buducim generacijama na dobrobit. Iizgraditi auto put, nego sta. Danas je Milo, sutra je Kilo, a dok se mi njima bavimo zivot prolazi. Nece ni Milo ni Kilo to da odnesu u grob, mada oni i tako mislili. Dolaze novi ljudi, a njima putevi trebaju, pa i za more, a sto da ne. Zasto uvek glupost sadasnjih mora da bude na teret budycih ? Gradite ljudi da nesto ostane posle nas, da se vidi da smo bili zivi ? Dolaze nasa deca, lepsa i pametnija od nas.