Đukanović: SPC pretenduje da upravlja državom

M. S.

četvrtak, 25. 06. 2020. u 12:31

Ђукановић: СПЦ претендује да управља државом

Foto: Tanjug

Zakon o slobodi veroispovesti inicijalna je kapisla za sukob na relaciji Srpska pravoslavna crkva - Crna Gora, koji se u međuvremenu prilično ostrastio, ocenio je predsednik Milo Đukanović

Zakon o slobodi veroispovesti inicijalna je kapisla za sukob na relaciji Srpska pravoslavna crkva - Crna Gora, koji se u međuvremenu prilično ostrastio, ocenio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za HRT, uz konstataciju da SPC pretenduje da upravlja državom!

-Zakon je predstavljao inicijalnu kapislu za jedan sukob koji se u međuvremenu prilično ostrastio, sukob na relaciji SPC-država Crna Gora. Naša intencija je bila da usvojimo zakon kojim ćemo zameniti zakon iz vremena socijalističke Jugoslavije. Želeli smo da donesemo novi zakon kojim ćemo unaprediti verska prava i slobode saglasno rešenjima koje danas ima savremena evropska civilizacija. Otvarajući taj Zakon, naravno, došli smo i do pitanja imovine, i intencija koju je pokazala Crna Gora, da deo imovine kojom se služi pravoslavna crkva, onaj deo imovine koji je finansiran iz javnih izvora, dakle, da to treba da bude državna imovina, smatra Đukanović, po kome je SPC, koja se „jako protivi tome rešenju, pokrenula proteste širom Crne Gore sa idejom da treba da brani svetinje od države Crne Gore“.

-Te protestne litije koje organizuje SPC i dalje traju. Ono kako mi danas to sagledavamo, da je reč o jednoj neprimerenoj politizaciji jednog verskog pitanja. Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas potpuno nedvosmisleno, da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma. SPC je u međuvremenu uspela da promoviše sve ono što su njeni konačni ciljevi. Nije samo da se taj zakon ukine, nego smo u međuvremenu čuli da bi Crna Gora morala umesto epiteta građanske nositi epitet srpske države. Drugo, da je crnogorsku državu stvarala SPC, što znači da ovde postoji pretenzija da SPC upravlja ovom državom, da nas vrati na pozicije teokratske države iz srednjeg veka. I naravno, čuli smo da je NATO fašistička organizacija, a da je EU propala civilizacija, i da je zbog toga za Crnu Goru jedino udobno da bude pod bezbednosno interesnim kišobranom Rusije. Ne treba dalja prezentacija obrazloženja za ovakvu percepciju sa naše strane, kazao je Đukanović, za Hrvatsku televiziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije