Duško Marković povodom odluke EK da odobri Crnoj Gori otvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja

M.S.

utorak, 23. 06. 2020. u 16:11

Душко Марковић поводом одлуке ЕК да одобри Црној Гори отварање последњег преговарачког поглавља

Foto: Vlada CG

Predsednik Vlade Duško Marković poručio je danas povodom odluke Evropske komisije da odobri Crnoj Gori otvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja da je danas veliki dan za Crnu Goru
Predsednik Vlade Duško Marković poručio je danas povodom odluke Evropske komisije da odobri Crnoj Gori otvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja da je danas veliki dan za Crnu Goru koja je potvrdila da je država koja je najperspektivnija i najbliža članstvu u Evropskoj uniji.

Sa velikim zadovoljstvom smo primili vest da je nadležno telo Evropske komisije dalo zeleno svetlo za otvaranje poslednjeg poglavlja 8 – Konkurencija u pregovorima sa Evropskom unijom. Očekujemo da će to formalno biti potvrđeno sutra. Ovo je veliki dan za Crnu Goru koja će tako postati prva zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, kazao je Marković, koji ukazuje d aje Crna Gora potvrdila ono što se već godinama unazad čuje sa svake relevantne adrese – da je Crna Gora najperspektivnija i država koja je najbliža članstvu u EU.

-Dakle, ovo je dokaz naše dosledne posvećenosti uspešnom ispunjavanju obaveza iz evropske agende i još jedna potvrda naše liderske pozicije u procesu proširenja. To je i veliko priznanje Vladi i svim našim institucijama za naporan rad na usvajanju i primeni evropskih standarda i usklađivanju sa evropskim propisima. Istovremeno, to je odgovor svima onima koji su pokušali da dovedu u pitanje demokratske i reformske kapacitete Crne Gore – kazao je predsednik Vlade, koji je podsetio da je Crna Gora prošla dug i težak put od početka pregovora, ''od toga što je na nama prvi put primenjen novi pristup fokusiran na napredak u poglavljima 23 i 24, do određenih izazova koje je doneo proces unutrašnje konsolidacije u Evropskoj uniji''.

Današnja saglasnost nam daje potvrdu da su svi naši napori i stprljenje urodili plodom, i da se rezultat vrednuje pa i kad se na njega čeka. Nakon nedavnog non-papera o vladavini prava koji je konstatovao napredak Crne Gore u ključnim oblastima, podrška država članica otvaranju posljednjeg poglavlja pokazala je i njihovu privrženost evropskoj perspektivi regiona, što je bilo u centru pažnje i na posljednjem Samitu EU
– Zapadni Balkan – kazao je predsednik Vlade Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bonaparta

23.06.2020. 17:03

EU koja ima sto aršina. Kod jednih može kršenje prava, kod drugih ekonomska situacija, kod trećih ustaštvo i nacizam itd.itd. Gde mi to želimo da uđemo? U koju organizaciju ili u koje udruženje ili već šta je EU. Skup dobrovoljnog pevačkog društva.

Рашо

23.06.2020. 17:14

Наравно, награда за птогон српског народа стиже! Али, стићи ће и казна једног дана!

jovica

23.06.2020. 17:21

sve otvorise a nijedno zatvorise. mozda i zatvore ako preuzmu pravoslanu crkvu i proteraju svestenstvo iz cg

Душан Ва

23.06.2020. 17:52

Сигурно је ЕУ одушевљена стањем људских права у Црној Гори које никад није било црње ни горе. Треба их под хитно да приме у ЕУ, јер поред Хрватеске чиниће комплетну слику европске демократије.