ODAVNO ništa tako nije uvredilo građane Srbije kao licemerna odluka zvanične Podgorice da otvori tri granična prelaza i testira jedino njih na virus korona i razreže im karantin. I to nedugo posle buđenja na Dan pobede Tompsonovim spotom. Odlazak crnogorskih oficira na proslavu "Oluje" u Knin, proterivanje srpskog jezika, ćirilice, srpskih pisaca, Crkve, priznavanje Kosova... već su opšta mesta u nečasnim udarima "braće po materi".

Sada se, međutim, oligarhija u Crnoj Gori mazohistički obrušila na Srbiju pucajući sebi u nogu. Sakriveni iza nekakvih epidemioloških brojki, nastavljaju suludi politikantski rat sa bratskom Srbijom bušeći sopstvenu kasu. Kako drugačije objasniti da je "rampa" podignuta recimo za Poljsku, Indiju i Pakistan, iako imaju više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, koliko je propisano, za razliku od stopiranih Srba.

Računaju, valjda, na goste iz Mumbaja i Islamabada pre nego iz Kragujevca, Niša, Valjeva... I tu se dolazi do šizofrene situacije da se režim, zarad izgradnje nekog novog identiteta, odriče najmanje 500.000 srpskih turista koji u proseku ostvaruju do tri miliona noćenja i koji dnevno troše najmanje 55 evra. Ostaje i pitanje ko će uzeti bris velikom teniskom šampionu koji namerava da u Crnoj Gori tokom ovog meseca organizuje turnir. Ili će i legendarnog Noleta "smečovati" kratkovidi i licemerni vlastodršci, nesvesni promocije koju državi pravi jedan od najvećih sportista svih vremena.

Ovakvo stanje u Montenegru na svoj način oslikao je satiričar Blažo Papović:

- Vlada je dosledna: ulaz u Crnu Goru je slobodan za državljane zemalja koje imaju manje od dvadeset pet Srba na sto hiljada stanovnika!

VELIŠA KADIĆ