Najpoznatije svetske auto-kompanije angažuju učenike Tehničke škole GSP na Vračaru: Iz klupe u servis Poršea

B. BORISAVLjEVIĆ

utorak, 26. 05. 2020. u 17:30

Најпознатије светске ауто-компаније ангажују ученике Техничке школe ГСП на Врачару: Из клупе у сервис Поршеа

Foto AP

Đaci su na praksi od druge godine, posao i solidna zarada su im zagarantovani
PRAKTIČNA nastava u prestižnim auto--kompanijama i dobijanje posla ubrzo po završetku školovanja, neke su od mogućnosti koje đacima nudi Tehnička škola GSP. Poslednjih godina proizvodna zanimanja, uglavnom, nisu u sferi interesovanja malih maturanta, ali ni njihovih roditelja. Većina, decu "usmerava" u gimnazije, ekonomske i medicinske škole. Zato su pojedine srednje stručne škole poluprazne, dok firme vape za majstorima kojih nema na tržištu.

Prema rečima Ninoslava Petrovića, nastavnika elektrotehničke grupe predmeta u Tehničkoj školi GSP, škola godinama sarađuje sa kompanijama koje dugo i uspešno posluju na našem tržištu kao distributeri i uvoznici vozila, servisima za održavanje automobila i komunalnim preduzećima.

- Najveći broj naših učenika nalazi posao, a najbolji iz đačke klupe idu u radionice - kaže Petrović. - U servisima velikih auto-kompanija, oni su na praksi od druge godine. Nakon školovanja, učenik je gotovo sto odsto zaposlen u već poznatom okruženju, prilagođen i izgrađen kao deo kompanije. Izuzetni učenici nagrađuju se stipendijama i u toku školovanja. Plata početnika je oko 35.000 dinara koja se periodično povećava.

On ističe da se i u sledećoj školskoj godini očekuje nastavak saradnje i povećanje broja učenika na praktičnoj nastavi u kompanijama kao što su "Porše", "Delta motors", "Autonova KAV", AK "Kompresor", "Grand motors", "Škoda Auto Čačak", "Pežo Euroimpeks", Autogroup KDD, GSP, JKP "Gradska čistoća", "Vodovod" i niz specijalizovanih servisa za održavanje i popravku vozila. Reč je o praktičnoj nastavi za - elektrotehničare elektronike na motornim vozilima, mašinske tehničare motornih vozila, auto-električare, automehaničare, auto-limare u redovnom školovanju. To se odnosi i na specijalizacije iz ovih obrazovnih profila, ali i vozača motornih vozila, instruktora, koji se školuju vanredno.

- Roditelji, kao i učenici su izuzetno zadovoljni, sistem daje siguran rezultat, dakle izvesno i sigurno zaposlenje, a u izuzetnim slučajevima i nastavak školovanja - navodi Petrović. Međutim, programi moraju biti fleksibilniji, sa mogućim odstupanjima, a nastavni planovi sa znatno povećanim brojem časova praktične nastave u nedeljnom fondu časova. Ali ne kroz blokove koji remete realizaciju redovne nastave, zahtevaju angažovanje zaposlenih preko dnevne norme ili lica sa nepotpunim fondom časova, sa povremenim angažovanjem i sa velikim brojem učenika, koje i ne stignu da upoznaju.

Petrović naglašava da su stručne škole, skupe škole, a ako profili i programi nisu aktuelni, to je jednostavno gubljenje generacija i "spaljivanje para".

Obrazovna ustanova na Vračaru

UGOVOR IZMEĐU USTANOVE I PREDUZEĆA

NAŠ model je vrlo jednostavan i najprihvatljiviji - kaže Petrović. - Ugovorom između preduzeća i škole definiše se minimum obaveza vezanih za realizaciju odgovarajućeg plana i programa, a u meri i načinu prilagođenom poslodavcu.

Poslovni subjekti su veoma zainteresovani za čvršću saradnju sa školama, jer realizacijom dela praktične nastave u svojim kompanijama obezbeđuju kvalitetniji izbor učenika, praćenje i učešće u obrazovanju svojih budućih radnika.

Kompanije su zainteresovane za saradnju sa školama, za njihovo opremanje i dodatno usavršavanje nastavnika.


Komentari (11)

Makario1

27.05.2020. 03:31

Nisu samo elektronicari iz GSP poznati kao dobri profesionalci nego i drugi koji su zavrsili za bravare, metalo strugare, brusace i td.. 1963 u skoli Bora Markovic pri GSP, ja sam zavrsio za metalostrugara i radio sam u Svajcarskoj i Kanadi do moje penzije kao metalo strugar i mnogi drugi majstori po svetu su poznati kao radnici zahvaljuici GSP skoli. Pozdrav iz Kanade

Miki

29.05.2020. 21:47

Ninoslav je kao čovek i profesor odličan kao i rukovostvo škole i svi profesori i nastavnici su extra.

Zarko Vagic

29.05.2020. 22:12

Ovakvu vrstu usmerenog obrazovanja, neophodno je da ga realizuju profesionalci koji znaju kako da povežu teorijski standard u inovativnu praksu koja je neophodna kako bi se ispratila evolucija tržišta. Gospodin Ninoslav Petrović je jedan od profesora koji uz osmeh animiraju učenike za rad i shvatanje najozbiljnijih zadataka, što se preliva u samoinicijativu i zalaganje, a to je neophodan korak u proizvodnji "majstora svog zanata" na složenom putu koji čeka svakog učenika na početku školovanja.

Uki

30.05.2020. 06:21

Prava reklama za školu u vreme kada je đaka sve manje. Natavnik Ninoslav Petrović je rekao suštinu svega.

Milan

30.05.2020. 08:32

Svaka čast , bravo. Sve pohvale za profesora Ninoslava Perovića i za školu.

Mmb

30.05.2020. 16:47

Savremeni programi i pristupi koje sprovode strucnjaci i iskusni pedagozi. Radila nekada u GSP, sad u jednoj slicnoj skoli u Norveskoj.

Autoricambi

31.05.2020. 11:54

Profesoru Petrovicu puna podrska za ovakvu inicijativu . On je veliki poznavalac struke i odlican pedagog.