ŽITELjI Ulice Svetozara Zorića u Velikom Mokrom Lugu odahnuli su kada je bespravna građevina, takozvana plazma zgrada, u julu prošle godine konačno sravnjena sa zemljom. Međutim, nisu ni slutili da će posle rušenja zgrade koja je u potpunosti zatvarala njihove prozore, problemi tek da eskaliraju.

Ispostavilo se da je posle rušenja, klizište na kojem je zgrada podignuta proradilo još jače, izlila se kanalizacija i počeo da se širi nesnosan smrad. Stanari su počeli da pišu nadležnima...

- Od silnih mašina koje su rušile soliter, a možda i zbog samog terena, došlo je do sleganja asfalta i popucale su kanalizacione cevi. Fekalije cure više od osam meseci, prozore ne možemo da otvorimo od smrada, a kamoli da sušimo veš i sedimo na terasi - zabrinuto, za "Novosti", priča Mirjana I. - U prizemlju naše zgrade na broju 42e počela je da se stvara vlaga u zidovima. Ne smem da izađem iz stana od straha da mi se ne poplavi kuća.

MUKE STANARA TOKOM izgradnje "slim" solitera stanari su muku mučili sa velikim klizištem. Kako je objekat bio ukopan sprat ispod nivoa, Ulica Svetozara Zorića je polako počela da tone. Asfalt je pukao na sredini i stvoreno je nekoliko većih kratera. Prema rečima stanara, problemi su počeli kada su radnici ukopavali temelj za "plazmu".

Ekipa "Novosti" u ponedeljak je obišla ovu lokaciju i uverila se da je smrad zaista nesnosan i može se osetiti u čitavoj ulici, dok se voda širi i do okolnih zgrada. Kako su našim reporterima ispričali stanari iz ove ulice, obraćali su se JKP "Vodovod i kanalizacija", Građevinskoj inspekciji i "Infostanu".

- Poslednjih mesec dana bili smo uporni. Upućuju nas jedni na druge, a na kraju se ispostavi da niko nije nadležan. Pisali smo i inspekciji Opštine Zvezdara, ali i od njih nismo dobili nikakav odgovor. Ne znamo koga da zovemo - kažu naseljeni u ovoj ulici na obroncima Velikog Mokrog Luga. - Više puta smo sami otpušavali cevi, ali odmah sutradan su se fekalije opet izlivale. Bliži se leto, a smrad će se samo još više osećati.

Rušenje čuvene višespratnice Foto Ž. Knežević

Bespravno podignuta zgrada koja je bizarnim izgledom podsećala na plazma televizor građena je bez dozvole i "dostigla" sedam spratova, pre nego što ju je Građevinska inspekcija srušila prošle godine.