Značajan pad u naplati martovskih računa: Ukoliko koristite mogućnost odloženog plaćanja, zaostale obaveze morate da izmirite do ovog datuma

G. NOVAKOVIĆ

23. 05. 2020. u 08:41

Значајан пад у наплати мартовских рачуна: Уколико користите могућност одложеног плаћања, заостале обавезе морате да измирите до овог датума

USTUPAK Iz "Infostana" obećavaju da kamata neće biti obračunata/Foto A. Stevanović

Značajan broj sugrađana je prihvatio ponuđene olakšice JKP "Infostan tehnologije". Redovne platiše su uglavnom obaveze izmirivale na vreme

OLAKŠICE koje je JKP "Infostan tehnologije" omogućilo najpre korisnicima starijim od 65 godina, a potom i svim građanima tokom vanrednog stanja, masovno su korišćene. Zabeležen je značajan pad u naplati martovskih računa, uprkos mogućnostima da se komunalije namire elektronskim putem. Bez obzira na to, rok za plaćanje zaostalih obaveza produžen je do kraja juna.


Iz JKP "Infostan tehnologije" za "Novosti" kažu da je tokom februara naplata prošla u uobičajenim okvirima, budući da je vanredno stanje proglašeno sredinom marta, do kada je većina sugrađana platila svoje račune da bi ostvarili popust.


- Naplata martovskih komunalija zabeležila je značajniji pad, zbog čega smo nekoliko puta pozivali korisnike da bezbedno iz svojih domova elektronski plate račune preko QR koda na uplatnici - napominju iz preduzeća. - Na taj način ne gomilaju neizmirene obaveze. Plaćanje aprilskih računa je u toku, a rok dospeća je kraj tekućeg meseca, kada ćemo uraditi analizu uplata korisnika.


Prema rečima nadležnih, ko je u redovnim okolnostima na vreme namirivao dospele obaveze, uglavnom je nastavio u istom ritmu i tokom uvedenih mera. Redovnih platiša ima oko 35.000, socijalno ugroženih korisnika oko 60.000.


Pročitajte i: Produžen rok za sve Beograđane: Evo do kada će moći da se izmire zaostala dugovanja za komunalije


- Navedene dve grupe korisnika ne gomilaju neplaćene račune, već su redovne u plaćanju svakog meseca. Olakšice u vidu popusta do sedam odsto, i subvencije od čak 30 odsto, pomažu im da ostvare veliku uštedu u kućnom budžetu - kažu iz "Infostana".


Preduzeće za objedinjenu naplatu komunalnih usluga, u dogovoru sa svim pojedinačnim preduzećima u sklopu "Infostana", omogućilo je korisnicima odloženo plaćanje. U skladu sa preporukama državnih organa, na prvom mestu olakšica se odnosila na beogradske seniore, ali odluka je preinačena i proširena je na sve korisnike. Računi za februar, mart i april dospevali su na kućne adrese, a njihovo plaćanje naknadno se može obaviti do 30. juna. Iz "Infostana" obećavaju da kamata neće biti obračunata, niti će redovne platiše izgubiti pravo na popust zbog kašnjenja.


Olakšice je omogućio i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", za one Beograđane koji račune plaćaju direktno ovom preduzeću. Reč je o domaćinstvima koji stanuju u kućama. Ova kategorija korisnika takođe ima rok do kraja juna da namiri dospele račune u vanrednom stanju. Isto važi i za Elektrodistribuciju, budući da je na poslednjem računu za april dodata stavka da je rok za plaćanje produžen.REPROGRAM UZELO 14.000 KORISNIKA


NOVE postupke prinudne naplate, "Infostan" nije pokretao u prethodnom periodu, pri čemu se zastalo i sa sprovođenjem do tada pokrenutih postupaka izvršenja. Akcija reprograma duga po najpovoljnijim uslovima, produžena je za dodatnih 90 dana nakon okončanja vanrednog stanja. Od početka akcije reprograma duga do sada, zaključeno je oko 14.000 Ugovora o priznanju duga i otplati duga na rate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije