POGLEDAJTE: Beograd dobija novi most, spajaće blokove i Adu Ciganliju (FOTO)

NovostiOnline/S.B.MILOŠEVIĆ

22. 04. 2020. u 10:01

Procenjena vrednost je 10 miliona evra

ПОГЛЕДАЈТЕ: Београд добија нови мост, спајаће блокове и Аду Циганлију (ФОТО)

Foto: Instagram

POSLE ukidanja vanrednog stanja građani će imati priliku da na ranom javnom uvidu pogledaju idejno rešenje pešačko - biciklističkog mosta koji će povezati Adu Ciganliju i Blok 70. Za ideju je zaslužna služba glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića.


Kako je Stojčić rekao za "Novosti", gradnja bi trebalo da počne sledeće godine, plan detaljne regulacije je u izradi, a grad će finansirati izgradnju.


Procenjena vrednost je 10 miliona evra.


- Ponosan sam na svoj tim i ovo idejno rešenje. Forma mosta je inspirisana talasom čije amplitude osciluju od većih ka manjim u skladu sa tempom života Beograđana - iz urbanog i dinamičnog života u gradu u smiraj i rekreaciju na Adi Ciganliji i obrnuto.


Most se sastoji od lučne čelične konstrukcije koja preko sedam stubova sa rasponima od 150 metara preko plovnog puta do 30 metara premošćava Savu u dužini od 520 metara - navodi Stojčić.

Glavni gradski arhitekta kaže i da će u produžetku Ulice omladinskuh brigara biti javna garaža sa dva podzemna i jednim nadzemnim nivoom, gde će moći da se smesti 300 automobila.

Pomaka ima i u gradnji memorijalnog parka na temeljima Narodne bibioteke na Kosančićevom vencu. Gradska komisija za planove je prošle sedmice na virtuelnoj sednici dala zeleno svetlo za izmene Plana detaljne regulacije za deo od Karađorđeve, Velikih stepenica do Kosančićevog venca, pa će i taj dokument ići na javni uvid o ukidanju vanrednog stanja.

Sledeće godine će se obeležiti 80 godina od stravičnog zločina nacističke Nemačke u čijem je bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine uništena i Narodna biblioteka sa celokupnim nacionalnim pisanim blagom. Povodom toga sprovedene su planske procedure, kako bi se omogućilo izvođenje ideje arhitekte Borisa Podreke, na osnovu kojih je Zavod za zaštitu spomenika kulture uradio projektnu dokumentaciju.

- Podrekino rešenje ne podrazumeva ponovnu izgradnju ovog objekta i rekonstrukciju prošlosti, već očuvanje temelja i zidova biblioteke i izgradnju spomeničkih struktura koje simboliziju ovo stradanje, kao što su na primer crni betonski monoliti koji formom i rasporedom podsećaju na razbacane, ogarene knjige - groblje znanja. Sa suprotne strane memorijala predviđen je cvetni trg, kao simbol radosti života i onoga što se ponovno rodilo nakon okupacije - objašnjava Stojčić.
MARINU DORĆOL RADI FAJALI

Služba glavnog urbaniste je u martu izabrala 10 profesionalnih mladih timova, koji će dati osnov za PDR Linijskog parka čija gradnja će početi sledeće godne. Prema Stijčićevim rečima, kompanija "SEBRE Marina Dorćol" koja je prošlog septembra kupila marinu, finansiraće ove mlade timove sa 30 miliona dinara. Vlasnici ove kompanije prepoznali su potencijal u uređenju ovog prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovog kompleksa na čijem idejnom rešenju radi najpoznatiji češki arhitekta Stanislav Fijali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Petar Akić

22.04.2020. 10:22

Na dunavu trebaju najmanje dva mosta:Ada huja, Novi Beogrd, Stari grad..., leva obala je osudjena na samo jedan "raspali" Pančevački most, pih

Cosmin Contra

22.04.2020. 10:29

Da mi je znati koji su to "Beogradjani" glasali da gradi novi most a stari da se stavi u park Usce?! Naravno, da se napravi i 200 kafica u parku da se popuni prostor oko mosta...sacuvaj Boze

naranca

26.04.2020. 13:21

@Cosmin Contra - Da bi Europljani mogli da grade svoje dojce vele solitere.

Milo

22.04.2020. 10:46

U Beogradu ce gradjani Srbije izdvajati za sve, dok se u ostalim delovima nece nista raditi i graditi, gde na kraju ljudi nece ni zeleti da zive jer nema uslova..

Traktorista

22.04.2020. 12:50

@Milo - Normalno, zato mi Beogradžani možemo da kupujemo vase jagnjice. Buhahaaha.... buhahahaha

naranca

24.04.2020. 15:40

@Milo - U Palanci ne mogu da asfaltiraju deo puta BGD -Palanka....Vec 30 godina.Gde je taj BGD????? Da nam popravi put

Патка

22.04.2020. 11:13

Дај бре направите мост преко Дунава спојите општину Гроцка са Банатом.Не трошите паре на нефункционалне мостове.

Marko

22.04.2020. 13:00

Да ли ћемо добити повраћај новца за Бус плус за март месец јер су укинули превоз. Да ли ће неко одговарати због редукције превоза и утицања на здравље људи?

slobodan nedeljkovic

23.04.2020. 00:58

Nije potrebno sada ishitreno raditi ovaj most vec molimo Vesica da obnovi Domove Zdravlja jer im j rok za obnovu istekao jos pre deset godina. Za 15 miliona evra koliko košta mosta može se obnoviti i opremiti 10 Domova Zdravlja.

naranca

29.04.2020. 01:12

@slobodan nedeljkovic - Mogla bi I Ceca da pomogne ona toliko zaradi za Novu Godinu.

Prolaznik

23.04.2020. 06:33

za petra odgovor postoji još jedan most i on se zove pupinov most kod zemuna a za drugog marka pobrkao si lončiće nije ta tema.