U SKLOPU velikog parternog uređenja Studentskog trga sa arheološkim istraživanjima, novo ruho dobiće i devastirana kapija koja obgrljuje Akademski park. Zbog njenog veoma lošeg stanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na čelu sa arhitektama Ljiljanom Kontom i Radetom Mrlješem, uradio je novi Projekat ograde Akademskog parka sa statičkom sanacijom i restauracijom, koji se razlikuje od onog iz 1989. godine.

Urgentnost sprovođenja ovog projekta ogleda se u činjeničnom stanju da je leva ulazna kapija toliko oronula da je bilo neophodno da se ona zatvori zbog bezbednosti. Takođe, na njoj nedostaje i veliki broj metalnih delova i dekorativne plastike.

- Na mestu kapija gde postoji najveće opterećenje došlo je do sleganja terena i pomeranja osa stubaca ka unutrašnjosti, a zbog nebezbednosti prolaznika kapija do Etnografskog muzeja je zatvorena već duži niz godina - navode u Zavodu za zaštitu spomenika. - Pukotine u ogradi su posledica sleganja terena. Završna obrada kapije je takođe dotrajala, a skulpture i dekorativni elementi su u velikoj meri oštećeni ili potpuno uništeni.

PROČITAJTE JOŠ - Studentski trg: Korak do garaže ispod okretnice

Kako objašnjavaju stručnjaci u Zavodu, projektom će najpre biti dovedena u red statička stabilnost, a predviđeni su i restauratorski radovi. Kapija i stepenište biće podzidani betonskom podkonstrukcijom do zdrave podloge, kao i najoštećeniji delovi ograde.

- Restauracija će obuhvatiti obnovu veštačkog kamena. Takođe, projektom je predviđena i izrada novih dekorativnih elemenata, čija restauracija nije izvodljiva, ili koji u potpunosti nedostaju. Plan je da se sredi deo ograde prema Prirodno-matematičkom fakultetu, izgrađen nakon Drugog svetskog rata - ističu u Zavodu.

Raskošna ograda Akademskog parka, izgrađena 1929. godine prema projektu arhitekte Milutina Borisavljevića, projektovana je u klasicističkom maniru sa neobaroknim motivima. Građena je od armiranog betona sa oblogom od veštačkog kamena. Ima dve reprezentativne kapije od zidanih stubaca i kovanog gvožđa i stepenište koje reguliše denivelaciju između parka i platoa Studenskog trga.

IDEJA IZ 1867.

AKADEMSKI park obnovljen je 2015. godine, kada su stara stabla zamenjena novim sadnicama. Kombinacija niskih i srednjih lišćara u nizu naglasila je geometriju parka. Inače, predlog da se na prostoru današnjeg Akademskog parka formira zelena površina potekla je 1867. godine od Emilijana Josimovića, prvog srpskog urbaniste.

PROČITAJTE JOŠ - Studentski trg nova gradska oaza Beograda


GLAVNI GRADSKI URBANISTA MARKO STOJČIĆ: IZGRADNjA PODZEMNE GARAŽE MORA DA SAČEKA SUD STRUČNjAKA


ARHEOLOŠKA istraživanja na prostoru Akademskog parka, a u okviru rekonstrukcije Studentskog trga, trebalo bi da počnu na proleće, ili najkasnije tokom leta. U zavisnosti od toga šta stručnjaci budu pronašli, kao i od važnosti tog lokaliteta, znaće se da li će projekat ostati isti, ili će biti korigovan. Ovo, za "Novosti", ističe glavni gradski urbanista Marko Stojčić (na slici).

S obzirom na to da je na Studentskom trgu planirana podzemna garaža, posle reči arheologa, biće poznato da li ona može da ostane na planiranom mestu.

- Ukoliko budu pronađene iskopine nekog naselja, i one budu atraktivne, onda ćemo projektovati tako da pešaci mogu da se spuste dva metra ispod nivoa, i da se u ravni očiju upoznaju sa nalazištem - kaže Stojčić. - Radovi će se odvijati u periodu godine kada je protok saobraćaja slabiji. Planirano je i da tuda prođu tramvajske šine, pa će se, u zavisnosti od toga šta bude pronađeno, rešenje menjati.

Prema projektu rekonstrukcije Studentskog trga, buduće preuređeno šetalište, trg će krasiti spomenik Zoranu Đinđiću, nekadašnjem premijeru ubijenom 2003. godine. Kombinacija svetlih i tamnih kamenih ploča, koje neće biti strogih geometrijskih oblika, dominiraće parterom između Akademskog parka, zgrade Rektorata i obližnjeg hotela.