APOTEKE u sklopu Apotekarske ustanove Beograd nisu u utorak izdavale lekove na recept zbog upada sajber kriminalaca u centralne servere, potvrdila je za "Novosti" Jasmina Bjeletić, direktorka ove ustanove. Ona ističe da pacijenti od srede mogu ponovo da podižu lekove, ali da trenutno postoji zastoj oko nabavke, što bi trebalo da se reši do petka.

Prema rečima Bjeletićeve, do upada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, kada je u glavne servere ubačen virus, koji je blokirao rad. Ona ističe da ova ustanova ima zaštitu, ali su hakeri ubacili novi.

Pročitajte još - Svakih 39 sekundi jedan sajber napad

- Slučaj smo odmah prijavili policiji, operateru, a izjavu je dao i direktor zadužen za IT sektor - kaže Bjeletić. - Izdavanje lekova na recepet počelo je u sredu, ali smo stali sa tekućim poslovima oko nabavke lekova. To će biti normalizovano od petka. U magacinama ima dovoljno medikamenata, tako da pacijenti neće trpeti. Uspećemo da bekapujemo sve podatke, tako da neće biti veće štete. Planirali smo da, u ovoj godini, uvedemo poseban sistem zaštite.

IMAJU 124 OBJEKTA SA 1.000 ZAPOSLENIH

U SASTAVU Apotekarske ustanove Beograd nalaze se 124 apoteke na teritoriji 17 beogradskih opština, sa više od hiljadu zaposlenih. Ova zdravstvena ustanova je lider po veličini i broju zaposlenih, i kao takva jedinstvena ustanova na Balkanu i jugoistočnoj Evropi uopšte. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno je najavio i privatizaciju Apotekarske ustanove Beograd, čiji je osnivač Grad.