Auto i moto sport veoma brzo su stekli svoje poklonike kod nas, baš kao i u Evropi. Tako je krajem tridesetih godina prošlog veka održana i prva ozbiljna terenska motociklistička trka u našem gradu.

Trka je imala da se održi "preko najtežih terena Sreza vračarskog u dužini od 40 kilometara".

- S obzirom na važnost ove vožnje ministar vojske primio se pokroviteljstva ove priredbe i naredio da u istoj meri uzmu učešća i vojnici motorizovanih jedinica naše vojske - piše u izveštaju lista "Vreme".- Mirne i tihe predele Sreza vračarskog kroz koje mestimično do danas nije prolazila ni obična stočna zaprega, sada neprekidno ječe od huke motora.

Posle probnih vožnji i priprema koje su podrazumevale staze raštrkane po Banjici i okolini, oko 8.000 Beograđana ispunilo je Banjičku poljanu. Bio je tu i ministar Milutin Nedić.

Takmičenje je podrazumevalo tri discipline. U prvoj su bili vozači sa motorima do 200 kubika, potom oni čije mašine su imale 350, i na kraju oni od 1.200 kubnih cantimetara. Sve su ukrasile utrke motora sa prikolicama.


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Društvo za zaštitu životinja i rastinja - ekolozi iz prošlosti

Dok se takmičari nisu približili cilju, okupljenu publiku zabavljala je ekipa akrobata saobraćajne policije, demonstrirajući svoje umeće.

- Saobraćajci su prikazali praktičnu stranu ove lepe veštine vladanja sobom i mašinom i pobrali su duge i tople aplauze. Dalji program ispunili su beogradski biciklisti i motociklisti sa mašinama do sto kubika. Bile su to vrlo uspešne trke "u vožnji puževa" koje su pružale bezbroj komičnih situacija. Dolazak na cilj takmičara glavnih trka bio je isto toliko zanimljiv. Publika je imala neprekidnu zabavu posmatrajući poslednje napore vozača pred ciljem.

Na kraju, pobednik trke do 200 kubika bio je Nikola Bala, do 350 Tibor Rem, a u najjačoj kategoriji dominirao je Danilo Drljača.

Posle ove trke Beogradski moto klub odlučio je da organizuje trku na terenu stadiona "Jugoslavija". To je bila "kružna motociklistička trka brzine". Nagovešteno je i učešće motociklista iz Ljubljane i Maribora.


JEDINA DAMA

U kategoriji civilnih motocikala sa prikolicom pobedio je Miša Šolc sa gospođom. Novinski izveštaj lista "Vreme" prilično je štur, pa gospođino ime nije navedeno, ali je naglašeno kako je ona bila jedini ženski učesnik ovog spektakla.