BATAJNICA bi ove godine mogla da dobije direktan izlaz na auto-put, saznaju "Novosti". Naime, radovi na završetku Batajničke petlje trebalo bi da počnu čim se potpiše ugovor sa izvođačem, odnosno već u februaru ili martu. U toku je stručna ocena četiri ponude koje su pristigle na tender otvoren 23. decembra.

Više od četiri godine je prošlo otkako su završeni poslednji radovi na Batajničkoj petlji, a ostalo je da se poveže Obilaznica sa lokalnom mrežom puteva. Zainteresovani za gradnju petlje su: austrijski "Štrabag AG", bugarski "Trejs grup hold plc", turski kozorcijum "Mautek insat madencilik" i "Mehmet Ali unal insat tahut", kao i domaći konzorcijum "Unogradnja d.o.o" i "Montprojekt".

- Radovi se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a, prema sporazumu o kreditu, sprovodi se elektronska nabavka - kažu za "Novosti" u "Koridorima Srbije", koji su investitor ovog projekta. - U toku je stručna ocena ponuda i računska provera komisije za njihovu ocenu. Kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena, ali ponuđač i njegova ponuda moraju da ispune kriterijume definisane konkursnom dokumentacijom. Stoga, ne znači da će ugovor biti dodeljen onome koji je ponudio najnižu cenu. Početak radova se očekuje odmah nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem.


PROČITAJTE JOŠ: U Mladenovcu vikendom žurke do jutra, odluka opštine samo slovo na papiru: Luduju do zore, a komunalnih milicajaca ni na vidiku

Saobraćajnice koje će u okviru kompleksa petlje Batajnica biti sagrađene su deo Batajničkog bulevara od rampi do raskrsnice puta sa Ulicom kralja Mihaila Zetskog. Radiće se i ulica od raskrsnice sa Batajničkim bulevarom do raskrsnice sa pristupom za intermodalni terminal, uključujući i završetak započetog mosta preko pruge i paralelnog mosta "blizanca".

Prošle su četiri godine od završetka posla na petlji / Foto Ž. Knežević

- Biće sagrađena i veza budućeg intermodalnog terminala Batajnica sa mrežom lokalnih gradskih i državnih puteva. Projektno-tehnička dokumentacija kojom su definisani radovi na kompletiranju petlje Batajnica rađena je tokom 2018. i 2019. godine. Vrednost radova na izgradnji ovih saobraćajnica uključujući i most preko pruge, infrastrukturne instalacije, saobraćajnu signalizaciju i opremu, kolektor fekalne i kišne kanalizacije i pejzažno uređenje, iznosi oko 11 miliona evra - navode u ovom preduzeću.

Kažu da će "Koridori Srbije" nastojati da ugovoreni radovi budu završeni do kraja ove godine.

Biće sagrađena i veza terminala Batajnica sa mrežom lokalnih i državnih puteva / Foto N. Skenderija


BULEVAR NA DUGOM ŠTAPU

ZA punu funkcionalnost Batajničke petlje potrebno je dograditi deo lokalnih puteva, pre svega Ulicu Svetislava Vujovića. Zasada je planirana samo privremena veza, koja će služiti dok se Batajnički bulevar ne završi u celosti.

U Direkciji za izgradnju Beograda kažu da je tender za izradu tehničke dokumentacije u pripremi, ali i da imovinsko-pravni odnosi još nisu rešeni.