Gradonačelnik obišao prvorođene bebe u 2020. godini: Majkama vaučeri u vrednosti od 300.000 dinara

Tanjug

sreda, 01. 01. 2020. u 12:42

Градоначелник обишао прворођене бебе у 2020. години: Мајкама ваучери у вредности од 300.000 динара
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je jutros prvorođene bebe u 2020. godini
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je jutros prvorođene bebe u 2020. godini u porodilištima GAK "Višegradska", KBC Zvezdara i KBC "Dragiša Mišović" i majkama uručio vaučer u vrednosti od po 300.000 dinara.

U tim porodilištima sve tri bebe rođene su u isto vreme - minut posle ponoći.

U porodilištu na Zvezdari rođena je devojčica koja je teška 3.340 grama i dugačka 51 cm.

Kako je rekla majka Slađana Lazarević iz Beograda, kojoj je to treće dete, devojčica još uvek nije dobila ime, ali će joj po dolasku kući ime dati dva starija brata.

Kako kaže, porođaj je protekao u najboljem redu, prirodnim putem.

U GAK "Višegradska" takođe u isto vreme Marina Marković iz Topole rodila je treće dete, a na svet je stigao dečak težak 3. 670 grama i dugačak 51 cm.

U KBC "Dragiša Mišović" rođen je dečak koji je dobio ime Mateja.

Majka Irena Milosavljević na svet je donela svoju prvu bebu, a mališan je težak 3.840 grama i dugačak 54 cm.


U ovom porodilištu kažu da su se u prvih deset minuta Nove godine rodile tri bebe, a pored Mateje, koji je najstariji, svet su ugledali još jedan dečak i devojčica.

U prosloj godini u tom porodilištu rođeno je 2. 725 beba, 35 odsto više dece u odnosu na 2018. godinu, kaže osoblje ove zdravstvene ustanove.

Gradonačelnik je majkama prvorođenih beba uručio vaučer u vrednosti od po 300.000 dinara, čestitao rođenje i poželeo sve najlepše u Novoj godini.

"Jedna od najlepsih dužnosti gradonačelnika u prvom danu nove godine je da vidi bebe i uruči vaučere. Roditeljstvo je jedna od najlepših stvari i ovo je zaista lep početak godine za sve nas", rekao je on.

Ističe da je u 2019. godini u gradu rođeno više beba nego prethodne godine.

On je dodao da populaciona politika vlade daje rezultate.

"Želimo da u budućnosti bude još više beba, da mladi ostaju u Srbiji", rekao je Radojičić i podsetio da je prošle godine uvedena pomoć od 10.000 dinara za blizanački porođaj, kao i četvrti pokusaj vantelesne oplodnje.

Od ove godine, kaže, predviđen je i dodatak od 10.000 dinara i za drugorođeno dete.

"Grad će i dalje voditi racuna u deci i njihovom razvoju i budućnosti, da se razvijamo u pravcu zdravijeg grada prilagođenog razvoju, obrazovanju i školovanju", poručio je tom prilikom Radojicicć.

On je rekao da će se graditi četiri nove predškolske ustanove, da je značajno smanjena lista čekanja za vrtiće i da je primetan napredak.

Sa gradonačelnikom, prvorođene bebe obišla je i gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije