Beogradske priče: Najznačajniji Amerikanac na Kalemegdanu

Zoran Nikolić

18. 12. 2019. u 13:16

Pre četiri decenije predsednik SAD DŽimi Karter bio gost beogradskog gradonačelnika Živorada Kovačevića

Београдске приче: Најзначајнији Американац на Калемегдану

Američki predsednik DŽimi Karter 1980. godine posetio je Beograd, a Fotodokumentacija "Borbe" i danas čuva dokumente o toj poseti. Danas, četiri decenije kasnije, neki obrisi grada ostali su nepromenjeni kao i ambijenti koje čuva Beogradska tvrđava.

Tokom posete američkog predsednika domaćin je bio tadašnji gradonačelnik Beograda Živorad Kovačević, a kadrovi fotografa ovekovečili su šetnju Kalemegdanom. Na tvrđavi je Karter snimljen dok obilazi otvoreni deo Vojnog muzeja, sa impresivnim eksponatima koje i danas dobro poznaju savremeni Beograđani.

Delovi kazamata iza leđa američkog predsednika ostali su i danas očuvani i jedna su od atrakcija Beogradske tvrđave. Ovo je deo utvrđenja koji je tokom vekova imao različite namene, tako da su na tom mestu nekada bili delovi kasarni, ali i konjušnice. Na kraju, kazamati pamte i brojne zatočenike, jer je ovaj deo, pre dva veka, bio i zatvor u kojem su boravili osuđenici na najteže kazne.

Sa druge strane, Karter je, baš kao i mnogi drugi mogao da uživa u prelepom panoramskom pogledu koji se pruža pred svakim posmatračem koji se nalazi na platou iznad ušća. Vešti snimatelj je ovekovečio i tadašnji ponos Beograda, Sportski centar "25. maj" koji i danas krasi dorćolsku stranu Beograda, doduše pod drugim imenom.

Tako je američki predsednik 1980. godine ipak bio u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije. Ostalo je sećanje da je baš te godine preminuo tadašnji jugoslovenski lider Josip Broz Tito, a da Karter nije tada bio na sahrani, iako se u tom trenutku na Titovom ispraćaju okupila kompletna planetarna elita.

TITO I SAHRANA

Budući da je bio sprečen, američki lider je na Titov pogreb poslao svoju majku, koja ga je zamenila poštujući protokole tadašnjeg, diplomatskog sveta. Obično su predsednike u takvim prilikama zamenjivali najbliži državni funkcioneri, ali ovakav gest Amerikanca odavao je i nešto intimniju crtu međusobnog poštovanja i uzajamnog odnosa koji su, očigledno imala dva lidera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije