Београдске приче: Из опанака у хотел

Зоран Николић

13. 12. 2019. у 10:30

На новинским ступцима у старим временима оглашавано све: од услуга најбољих хотела до најјефтиније обуће

Београдске приче: Из опанака у хотел

Огласи су вечито мерило и огледало свог времена. Управо зато листамо оне из тридесетих година који су били објављивани у београдској штампи. А Београд к'о Београд: вечито на средокраћи неких "важних процеса", увек између нових модних трендова и конзервативних "кочница".

Прелиставање огласа прво нас води у елитно доба када је у близини Београдске тврђаве и парка Калемегдан био Хотел "Српски краљ". Посебно је симпатичан податак из огласа како су "аутобус и кондуктер на станици".

Истовремено је Робна Кућа "Митић", у Кнез Михаиловој улици, тек стотинак метара удаљена - нудила најсавременије писаће машине тог доба. Иако је до данас ова направа потиснута од стране компјутера, донедавно је била неопходан део сваке канцеларије, а њено увођење почело је нарочито током предратних година.

Овог пута предузеће "Глобус" огласило је "најбољу писаћу машину" за само 2.400 динара, што баш није била занемарљива свота.

Истовремено, Хотел "Славија" "ударао" је из све снаге вабећи оне који су склони кафанском животу. У башти хотела наступао је чувени Мика Рачанин са "својом дружином". "Од данас па свако вече свираће и певаће одабране песме".

Карактеристика међуратних огласа свакако је било позивање на цене које су по правилу биле "умерене" или "солидне".

За крај овог прелиставања остаје нам и сећање на обућу која је дуго била доминантна на овом простору. Поготово међу оним слојем становника који је имао нижа примања. Дабоме, то су опанци. Али, технологија је и у овој области већ дала задовољавајуће резултате, па су опанци били гумени.

Све је стремило ка ужурбаном и динамичном животу данашњице.
"БОСТОН"

Са ове временске дистанце посебно је симпатичан однос назива произвођача гумених опанака и његовог артикла. Дакле, опанке је продавала фабрика обуће "Бостон".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Таш

13.12.2019. 12:16

Све написано на ћирилици, уживање за читати!