Sanacija zgrada sredstvima iz budžeta opštine, evo koja dokumenta stanari treba da pripreme

Novosti online

15. 11. 2019. u 19:45

Санација зграда средствима из буџета општине, ево која документа станари треба да припреме

Foto: M. Anđela

Određena sredstva moći će da preraspodele za investiciono održavanje zgrada
Na osnovu odluke, koju je gradska skupština usvojila na poslednjoj sednici, omogućeno je da se ubuduće sredstvima iz budžeta maksimalno do 90 odsto finansira investiciono održavanje zgrada. Odluka o bespovratnom sufinansiranju vrlo je precizna u smislu kako se konkuriše, a opštine će doneti pravilnike u skladu sa njom, izjavio je za RTS pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto - precizirao je Mladenović.


PROČITAJTE JOŠ -
Maratonci menjaju 37 linija javnog prevoza: Detaljna lista izmena u saobraćaju

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata. On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju, već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada. Ideja je da se u opštinskim budžetima obezbedi potreban novac.

Kako je Mladenović precizirao, u odnosu na izmene Statuta Grada Beograda određena finansijska sredstva su sada ostala opštinama i one više ne moraju da finansiraju neke poslove koje su dosada finansirale. Na taj način određena sredstva moći će da preraspodele za investiciono održavanje zgrada.


- Prema odluci koju je gradska skupština usvojila, opštine će raspisati konkurse za određene blokove dok skupštine stanara treba da pripreme tehničku dokumentaciju i sve ono što konkurs bude predviđao. Gradske opštine će proceniti da li će to biti samo fasade ili i neka druga investiciona održavanja. Naša je sugestija da skupštine stanara počnu da pripremaju svoju tehničku dokumentaciju i da ukazuju opštinama da postoji interesovanje da bi oni za te blokovske celine i raspisali konkurse i da na taj način što pre uđemo u realizaciju - rekao je Mladenović.

On je dodao da su odlukom utvrđeni kriterijumi koji donose bodove, stepen oštećenja zgrade, da li se obnovom zadovoljava javni interes, da li je zgrada pod zaštitom države, koliko je učešće stanara.


- Najvažnije je da je ubuduće moguće finansirati sanaciju zgrade sredstvima iz budžeta, a efekti će zavisiti od zainteresovanosti građana, ali i od spremnosti opština da za ove namene obezbede sredstva - poručio je Mladenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije