PRVA, Treća i Četrnaesta su najtraženije gimnazije u Beogradu, dok su među srednjim stručnim školama "in" Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", Farmaceutsko-fizioterapeutska i medicinske. Prema prošlogodišnjoj analizi, za upis na obrazovne profile iz oblasti informacionih tehnologija i za fizioterapeute bilo je potrebno više bodova nego za gimnaziju. Očekuje se da tako bude i tokom ovogodišnjeg upisa.

Kako ističe Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, u prestonici se ne smanjuje interesovanje za ove škole. U unutrašnjosti je, dodaje, drugačija situacija, jer deca upisuju škole koje ih osposobljavaju da počnu da rade odmah po završetku, i dodaje:

- To što su ove gimnazije najtraženije, ne mora da znači i da je nastava u njima najkvalitetnija - kaže Markov. - Te škole su, jednostavno rečeno, "u trendu" i đacima je važno da kažu da idu u gimnaziju koja je "in". Deca iz unutrašnjosti gledaju da počnu da rade, jer je za porodice veliki trošak i odlazak na studije u veće gradove, što je neminovno posle gimanzije.

Pročitajte još - Upis u srednje škole: Teško i do zanata

Prema rečima Branka Subotića, direktora ETŠ "Nikola Tesla", profil elektrotehničar informacionih tehnologija je na vrhu interesovanja, a učenici koji upisuju ovaj obrazovni profil imaju i više od 100 poena, zbog nagrada koje se dodatno boduju. Poslednji, iznad crte, prošle godine je imao 96,75 bodova. On ističe da je reč o zanimanju sa kojim se može zaposliti odmah po maturiranju, a firme stalno od škole traže ove kadrove.

- Za pojedine obrazovne profile kod nas je potrebno više poena nego za gimnaziju, pa su se buduće pedijatrijske sestre upisivale sa 97,03 poena - kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole "Beograd". - Očekujemo da će i ove godine biti veliki pritisak, a, zbog odlaska u inostranstvo, realno je da uskoro i u našoj zemlji bude deficit ovih kadrova.

Pročitajte još - TALENTOVANI OSNOVCI PREDALI PRIJAVE: Najveća konkurencija za novo odeljenje hemije i biologije

POLAGANjE MALE MATURE

ZAVRŠNI ispit će osmaci polagati od 17. do 19. juna. Svi osmaci moraju da polažu malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja. Mala matura počinje testom iz srpskog jezika u ponedeljak, sutradan je na programu matematika, a poslednji će biti kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati biće poznati u petak, 21. juna. Uspeh sa male mature nosi 60 bodova, a iz osnovne škole 40.