Deo Stambol-kapije otkriven na Trgu republike?

E. B. R.

28. 09. 2018. u 13:00

Na gradilištu u centru Beograda radnici naišli na neobičan bedem. Iskopavanje preuzeo Zavod za zaštitu spomenika

Део Стамбол-капије откривен на Тргу републике?

Foto D.Milovanović

PRILIKOM rekonstrukcije Trga republike, radnici su u četvrtak otkrili delove bedema! Najverovatnije, reč je o ostacima Stambol-kapije, glavne kapije Beogradske tvrđave, koju je uklonio knez Mihailo Obrenović 19. maja 1866. godine. Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika.

U toku su radovi na širokom otkopu, i to će potrajati nekoliko dana. Budući da je reč o vrlo osetljivoj temi, zaštitari moraju da budu sigurni u poreklo bedema.

- Tačno je da su radnici, koji su angažovani na rekonstrukciji Trga republike otkopali delove kamene konstrukcije, za koju se smatra da su možda delovi čuvene Stambol-kapije, srušene 1866. - potvrdio je, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Zavod za zaštitu spomenika utvrdiće narednih dana o kakavim je bedemima reč. Naše dalje postupanje zavisi od toga šta će da utvrdi Zavod.

Podsetimo, obiman posao obnove glavnog sastajališta Beograđana, počeo je 22. avgusta. Kraj radova predviđen je za novembar naredne godine. Do aprila, na samom platou Trga republike odvijaće se prva faza radova.

Stambol-kapiju uklonio je knez Mihailo Obrenović 1866. godine


Prema najavama, u okviru rekonstrukcije biće uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, mnogo zelenila i klupa, a biće napravljena i zona usporenog saobraćaja. S obzirom na to da je izvođač radova "Štrabag" usvojio zahtev gradske vlasti da se postavi video-nadzor na gradilištu, sugrađani mogu radove da nadgledaju "onlajn" preko sajta "Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sasa

28.09.2018. 13:20

Znao je Milos bolje nego 100 ovih danasnjih sta radi kada je srusio to srpsko stratiste do temelja! To treba ostaviti pod zemljom za sva vremena. Koliko je Srba bilo nabijeno na kolac na njoj...

marija

28.09.2018. 17:37

@Sasa - ali da se obeleži da se zna istorija grada i da se ne zaboravi baš sve ...

Zdravo Pameti

28.09.2018. 20:24

Ni kineski novinari ne bi pokazali ovliko neznanje o Beogradu kao naši koji kao da su pronašli koloniju vanzemaljaca. Pobogu gde ste se školovali?

Радован Јовчић

28.09.2018. 21:01

Све турске називе треба промјенити, и све што има везе са Турцима треба уништити, а е нека зашгита „културе".

naranca

25.10.2018. 14:48

Logicno.Svaka nova civilizacija ostavlja trag u centru.U ZG kopas malo zrtve Demokratije.Jos dublje .Ustaske zrtve.Jos dublje .Centar zemlje.