UZ neizbežni roštilj, ali i pečenje s ražnja i glasnu muziku, desetine hiljada stanovnika glavnog grada proslavile su međunarodni praznik rada, a prvomajski uranak u Beogradu, po običaju, najmasovnije je obeležen na Avali, Košutnjaku i Adi Ciganliji.

Hiljade sugrađana svih generacija, među kojima je najviše bilo srednjoškolaca i studenata, veselile su se, uz pesmu i igru, u izletničkim zonama planine na obodu glavnog grada, a reporteri "Novosti" zatekli su i one koji još od nedelje borave u prirodi. Odmora nisu imali ni mnogobrojni roštilj-majstori koji su ispod šatora od rane zore prodavali mesne specijalitete, ali ni prodavci suvenira i šećerne vune.

PROČITAJTE JOŠ: Za Prvi maj samo Srbi vrte prase

Ništa manje posetilaca nije provelo međunarodni praznik rada ni na Košutnjaku. U debelom hladu ili na čistinama, pod toplim majskim suncem, mahom mlađi sugrađani i parovi sa decom prostrli su šatorska krila i postavili roštiljski pribor, zabavljajući se frizbijima i loptama uz muziku iz parkiranih automobila. O bezbednosti "pluća

Beograda", ali i sugrađana koji su ovu šumu izabrali za ovogodišnju proslavu, brinule su vatrogasne i policijske jedinice, koje su dežurale od ranog jutra, pa nije došlo do većih incidenata.

Već tradicionalno, najviše "prvomajaca" bilo je na Adi Ciganliji. Popularno beogradsko izletište još od 30. aprila uveče okupirali su mnogobrojni sugrađani, koji su u šatorima i na klupama "zauzeli busiju" za celodnevno praznovanje. Poneko slobodno mesto sačekalo je i one koji su pristigli u cik zore, a obezbeđeni roštiljski prostor sa savske strane plamteo je tokom cele prethodne noći.

Iako kupališna sezona zvanično nije počela, budući da temperatura vode nije dostigla 22 stepena, spas od paklenih vrućina, koje su dosezale i 29. podelak Celzijusove skale, nekolicina sugrađana pronašla je u Savskom jezeru.

Novina u odnosu na dosadašnje prvomajske uranke na Adi Ciganliji bio je organizovani muzički program, pa su tako, sa bine postavljene u okviru piknik zone, posetioce od devet ujutru do 19 sati zabavljali domaći di-džejevi i rok bendovi.


DRVOSEČE

SENKU na ovogodišnji prvomajski uranak bacila je nekolicina izolovanih slučajeva nedozvoljenog sečenja drveća u Košutnjaku. Više stabala u prestoničkoj šumi izgrednici su oborili, a na mnogima su lomljene grane.

Avala

Košutnjak

Ada