Potpisan ugovor za Vinču

Tanjug

petak, 29. 09. 2017. u 16:15

Потписан уговор за Винчу

Foto Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi francuska kompanija Suez potpisali su ugovor o izgradnji postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča"
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi francuska kompanija Suez potpisali su danas ugovor o javno - privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča".

Investicija je vredna oko 300 miliona evra, a ugovor je na 25 godina.

Ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju "Vinča", staru više od 40 godina, a očekuje se da izgradnja postrojenja počne naredne godine, i da traje oko tri godine.

Osim prerade otpada, u novoj fabrici prozivodiće se i toplotna i električna energija.

Takođe, u novom postrijenju tretiraće se otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje fabrike, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

Gradonačelnik Mali istakao je da je taj ugovor jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji u poslednjih nekoliko decenija, kojim se rešava višedecenijski problem deponije u Vinči.

PROČITAJTE JOŠ -
Deponija "Vinča" se sređuje posle 40 godina

Takođe, podvukao je da je reč o najvećem ugovoru o javno-privatnom partnerstvu u ovom trenutku u ovom delu Evrope.

Predstavnica kompanije Suez Mari An Debon istakla je da je ta kompanija spremna da napravi korak ka unapređenju kvaliteta života u Beogradu izgradnjom postrojenja za preradu otpada.

U toj fabrici, dodala je, prerađivaće će se velika količina otpada i istovremeno proizvoditi oko 80 miliona kilovatsati energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zola

02.10.2017. 07:25

Da li je bio tender ( makar i namešten) za ovaj biznis? Nisam u toku. Ako jeste i ako je sve pošteno, izvinjavam se zbog mojih sumnji, a ako nije..... U redu, lepo je kada se radi ali nije uredu da neko u svoje privatne džepove trpa provizije.