Broje prvake za besplatne knjige

B. Borisavljević

18. 04. 2017. u 14:24

Броје прваке за бесплатне књиге

Foto A. Stevanović

Upis u škole počeo, a istekao rok prijave za gratis udžbenike. Poklon za treće i svako naredno dete koje se školuje. Pravo na besplatne knjige u Beogradu, prema procenama, ima oko 800 prvaka

UPIS prvaka traje tek dve nedelje, a škole su bile dužne da do 15. aprila naprave spiskove učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike. To su treće, četvrto i svako naredno dete u porodici koje se školuje. Prava imaju i oni koji potiču iz socijalno ugroženih porodica ili su mališani sa invaliditetom. S obzirom na to da testiranja i prijava budućih đaka zvanično traju do 31. maja, a većina škola prima zahteve do početka školske godine, nejasno je kako će prvaci koji se upišu posle 15. aprila biti evidentirani za besplatne knjige.

Ministarstvo prosvete je prosledilo dopis u kome se navodi da škole treba da naprave procenu koliko učenika prvog razreda ima pravo na besplatne knjige i to na osnovu broja prijavljenih đaka u ostalim razredima. Nadležni savetuju da ako bude upisano manje dece od "procene" škole višak trebovanih udžbenika zadrže u biblioteci, a u slučaju da na spisku bude više prvaka nego što su prijavili, dodatne komplete "pozajme" iz bibliotečkog fonda. Ipak, nejasno je šta će se dogoditi ako knjige koje su u biblioteci budu nedovoljne da nadomeste manjak.

- Već nam se prijavilo 28 dece koji su treće ili svako naredno dete u porodici i 10 koji po drugom osnovu imaju pravo na besplatne knjige - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Među njima ima i prvaka, a za ostale ćemo prilikom upisa obavestiti roditelje da imaju pravo na besplatne udžbenike i poštovati preporuku Ministarstva.

Direktor OŠ "Kralj Aleksanadar Prvi" Milan Pušica kaže da će broj budućih prvaka koji imaju pravo na ovu beneficiju procenjivati na osnovu toga koliko se prethodnih godina upisivalo dece koja su treće ili četvrto u porodici.

Prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, koja svake godine upisuje najveći broj prvaka i to više od 300, deca neće biti oštećena jer su u svim dosadašnjim akcijama davani i dodatni rokovi za prvake, pošto upis traje do početka školske godine.

Tačna računica koliko budućih prvaka ostvaruje pravo na besplatne knjige po ovom osnovu ne postoji, ali prema nezaničnim procenama ima ih oko 800.


OSNOVNI KOMPLET

Pravo na besplatne udžbenike imaju samo učenici osnovnih škola i to samo na komplet udžbenika iz obaveznih predmeta, dok radne listove, knjige za drugi strani jezik, kao i za izborne i druge predmete koji nisu "u paketu", kupuju roditelji. Beneficiju mogu ostvariti i osnovci čija su braća i sestre u srednjoj školi ili na fakultetu, a potrebno je dostaviti potvrdu za svako dete da je redovan učenik ili student.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Trta

19.04.2017. 07:38

Sramota,koliko je porodica koje ne mogu svojoj deci da nabave neophodne knjige i osnovni pribor,a oni procenjuju samo 800 ucenika.Isto je i za socijalno ugrozene porodice, kriju se prave brojke,samo 20% ugrozenih prima pomoc...