POSLE Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, čelnici grada nameravaju da rekonstruišu i jednu od najprometnijih saobraćajnica u

gradu - Ulicu kneza Miloša.

Prestonička saobraćajna "žila kucavica" trebalo bi da dobije i šestu traku, po sredini ulice nalazilo bi se ostrvo

sa cvećem, a grad Beograd i "Parking servis" imaju ambiciozan plan da

naprave i ogromno podzemno parkiralište koje bi se protezalo od Nemanjine ulice sve do Višegradske.

- Španci i Katalonci u urbanim jezgrima imali su velikih saobraćajnih problema. Izgradnjom garaža ispod kolovoznih traka rešili su nedostatak mesta za automobile - za "Novosti" priča gradski menadžer Goran Vesić, koji je, uz direktora "Parking servisa" Andriju Čupkovića, na ovu ideju došao prilikom obilaska Barselone i Madrida.

Buduća garaža u Kneza Miloša imaće jedan podzemni nivo koji će se protezati duž većeg dela ulice.

- Ukupan kapacitet garaže biće 427 parking-

-mesta, od čega 20 za vozila osoba sa invaliditetom - kaže Andrija Čupković. - Planirana površina je 12.100 metara kvadratnih, a predviđena su po dva ulaza i izlaza.

Prema Čupkovićevim rečima, "Parking servis" očekuje da će građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Kneza Miloša, odnosno izgradnju garaže, dobiti u julu 2016. godine.

- Realno je da će radovi početi 2017. Rok za njihovo izvođenje biće godinu dana. Projekat radi "Parking servis", ali čim se dobije dozvola, grad Beograd će finansirati i izvoditi radove - zaključuje Čupković.


SPAS ZA STANARE

I ŽITELjI Kneza Miloša godinama muku muče s parkiranjem jer nemaju obeležena mesta, pa se i njihovi automobili vode kao da su nepropisno parkirani. Prema Čupkovićevim rečima, kada se izgradi garaža, oni će moći da zakupe parking-mesta.

NEIZBEŽNE GUŽVE

KADA dođu na red , radovi u Ulici kneza Miloša, bez ikakve sumnje, dovešće do tektonskih poremećaja u saobraćaju, tim pre što je najavljena i skora gradnja tržnog i poslovnog centra na prostoru bivše zgrade MUP-a.


ULICA DUGAČKA 1.600 METARA

ULICA kneza Miloša pruža se od Mostarske petlje do Doma Narodne skupštine, jednim delom pripada Savskom vencu, a drugim Vračaru, duga je 1.600 i široka 28 metara. Prema dostupnim podacima, izgrađena je pre 19. veka, sadašnji naziv dobila je 1858, a prethodno se zvala Topčiderski drum.

PARKIRANO PO 270 VOZILA

ULICA kneza Miloša jedna je od malobrojnih ulica u širem centru Beograda koja nije zonirana, pa su zato tokom celog dana trotoari prenatrpani automobilima. Prema procenama nadležnih, skoro u svakom trenutku na ovom bulevaru je nepropisno parkirano 270 vozila.