TURSKI VELIKANI U BORBI ZA TROFEJ: Avdži ulazi u anale Trabzonspora i turskog fudbala

O. M.

23. 05. 2024. u 09:48

TRABZONSPOR i Bešiktaš sastaju se u finalu Kupa Turske. Utakmica se igra na "Olimpijskom stadionu Ataturk" u Istanbulu s početkom u 19.45.

ТУРСКИ ВЕЛИКАНИ У БОРБИ ЗА ТРОФЕЈ: Авџи улази у анале Трабзонспора и турског фудбала

FOTO: Hakan Burak Altunoz / AFP / Profimedia

Ako se gleda forma i pozicija na tabeli, kao i međusobni susreti u poslednje vreme, Trabzon je blagi favorit. 

"Oluja sa Crnog mora" bori se za svoj deseti trofej u 16. finalu, a "crni orlovi" za 11. trofej u 17. finalu. Trabzon je poslednji put osvojio Kup 2020. godine, a Bešiktaš sezonu kasnije.

Ovo će biti peto njihovo međusobno finale, Trabzonspor je bio bolji 1977. i 1984, a Bešiktaš 1975. i 1990. godine.

Zaista, ova sezona je za Bešiktaš bila turbulentna, sa šest promena na trenerskoj poziciji i zaostatkom od 43 boda za liderima Galatasarajem i Fenerbahčeom kolo pre kraja prvenstva. Zanimljivo je da je prvi od tih šest trenera bio legenda Trabzona Šenol Guneš, zatim je došao Riza Čalimbeg, pa Serdar Topraktepe, pa Fernando Santos, a sada se na klupu opet vratio Serdar Topraktepe.

Međutim, njihov fokus se u potpunosti pomerio na kup, jer im je to poslednja šansa da završe sezonu u visokom stilu nakon razočaravajuće lige. Tim Serdara Topraktepea je nedeljama opsednut peharom, sa ciljem da trijumfalno prođe preko "Olimpijskog stadiona Ataturk".

"Crni orlovi" imaju bogatu istoriju u Kupu Turske, 16 puta su stigli do finala, osvojili trofej u 10 od tih nastupa, uključujući poslednjih pet uzastopnih pobeda kada su stizali do finala. Njihov poslednji poraz u finalu datira iz 2002. godine od Kodžaelispora.

U njihovom poslednjem finalnom okršaju u sezoni 1989/1990. Bešiktaš je pobedio sa 2:0.

Osvajanje Kupa Turske nije samo pitanje ponosa za Bešiktaš, već je i ključno za jačanje njihovog zamaha da osiguraju mesto u evropskim takmičenjima.

Trenutno na petom mestu u ligi, Bešiktašu je potrebno samo da obezbedi nerešen rezultat u svom poslednjem meču protiv Kasimpaše da bi završio na petom mestu i kvalifikovao se za Ligu konferencije, čak i ako izgubi finale kupa.

Ako Bašakšehir izgubi ili remizira svoj meč, a Bešiktaš pobedi, "crni orlovi" će čak imati šansu za četvrto mesto koje vodi u Ligu Evrope, ali tamo će "crno-beli" i ako pobede danas, pa da ne zavise od ostalih rezultata. No, to neće biti lako zbog razloga navedenih na početku ovog teksta.

Bešiktaš ulazi u finale bez većih izostanaka igrača, što je donelo olakšanje stručnom štabu. Očekuje se da će trener Serdar Topraktepe gol poveriti Mertu Gunoku i braniti se sa Svensonom, Nečipom, Kolijem i Masuakuom. Vezni red će verovatno činiti Al Musrati, Gedson i Muči, a Rašica, Muleka i Semih će predvoditi napad.

S druge strane, "crnomorska oluja" je željna da osvoji svoju 10. titulu u Kupu Turske.

Njihov poslednji trijumf bio je u sezoni 2019/2020, savladavši u finalu Alanjaspor sa 2:0, i žele da ponove ovaj uspeh posle tri sezone pauze.

Trabzonspor je ove sezone u Kupu Turske krenuo od četvrtog kola. Savladali su Čorum i Manisa sa po 3:1 , pa u osmini finala Genčlerbirligi sa 2:1 i obezbedili pobedu od 1:0 protiv Bašakšehira u četvrtfinalu. U polufinalu su pobedili Fatih Karagumruk sa 3:2 u prvoj utakmici i obezbedili plasman u finale pobedom od 4:0 u revanšu.

Pod vođstvom Abdulaha Avdžija, koji je preuzeo dužnost 10. novembra 2020, Trabzonspor je osvojio tri trofeja, jedan u Super ligi i dva u Superkupu, ali tek treba da obezbedi Kup Turske.

Avdži je odlučan da doda ovaj pehar na svoju listu dostignuća, sa ciljem da postane istorijska ličnost u trenerskim hronikama Trabzonspora. Pre njega samo je legendarni Senjol Guneš osvajao sva tri domaća trofeja sa Trabzonsporom, ali on je titulu prvaka uzimao samo kao igrač, ne i kao trener.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,78)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)