TIP - AFRIKA: Lavovska borba do trona

TIP redakcija

13. 01. 2024. u 09:45

AFRIČKI kup nacija u Obali Slonovače koji će se održati od 13.1. do 11.2. obećava uzbudljive i neizvesne borbe

ТИП - АФРИКА: Лавовска борба до трона

Tanjug/AP

Konkurencija za trofej na predstojećem Kupu Afrike čini se da nikad nije bila veća. U svakoj selekciji nalazi se makar po jedna zvezda nekog poznatog evropskog tima, ali se na takmičenju u Obali Slonovače (od 13. januara do 11. februara) najviše izdvajaju četiri ekipe. Branilac titule Senegal glavni je favorit da opet bude na tronu, dok se velike šanse takođe daju domaćinu, Alžircima, kao i Maroku, četvrtfinalisti prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru. Naravno, ne treba otpisivati ni snažne Kamerunce, kao i Egipćane sa Salahom kao prvom zvezdom turnira.

Marokanska četa Valida Regaraguija najbolje je plasirana afrička selekcija na FIFA rang listi (13. pozicija), a ono što je najbitnije nema problema sa povredama, te će mladi stručnjak imati na raspolaganju jak sastav čije su vedete golman Jasin Bono, defanzivac Ašraf Hakimi, vezista Hakim Ziješ, kao i napadač Jusef El Nesiri.

Senegal cilja odbranu krune, što nije viđeno još od Egipta 2008. kada su „faraoni“ vezali tri uzastopne titule, a aduti Senegalaca poput Sadija Manea, Kalidu Kulibalija i napadača Čelsija Nikolasa Džeksona, čuvara mreže Eduarda Mendija sa pravom ih svrstavaju među favorite.

Priliku da dođe do trećeg trofeja u istoriji vreba i Obala Slonovače. Kao domaćini, okupili su resprektalbinu ekipu u kojoj će biti i napadač Crvene zvezde Žan Filip Kraso. Krug najužih favorita zatvara Alžir koji je već deceniju nalazi u samom vrhu afričkog fudbala, bio je šampion 2019. godine. Kao i tada, udarna igla im je kapiten Rijad Marez.

Od preostalih selekcija dosta se očekuje od Nigerije koji ima sjajan napadački potencijal, ali je utisak da nije u potpunosti iskorišćen. Iako neće biti u sastavu centarfora Bajer Leverkuzena Viktora Bonifejsa, u navali su Viktor Osimhen, Terem Mofi, Keleči Ihenačo i Umar Sadik.

Egipat će se oslanjati na odličnog napadača Liverpula Mohameda Salaha, a očekuje se da mu veliku ispomoć u špicu budde Omara Marmuš iz Ajntrahta. Na ovom prvenstvu za ekipu Gvineje igraće i drugi strelac nemačkog šampionata Sehou Žirasi.

ODSUSTVOVAĆE PREKO 200 IGRAČA IZ LIGA PETICE

Tokom mesec dana takmičenja više od 200 igrača iz liga petica reprezentovaće svoje selekcije na kupu Afrike. Izostanak će najviše osetiti klubovi iz Francuske kojima će faliti čak 88 fudbalera, a potom slede Premijer liga (48), Serija A (38), La Liga (27) i Bundesliga (26).

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!