GENT PROLAZI DALJE? Bašakšehir u padu forme

O. M.

15. 03. 2023. u 10:54 >> 10:54

ISTANBUL Bašakšehir dočekuje Gent u revanšu osmine finala Lige konferencija.

ГЕНТ ПРОЛАЗИ ДАЉЕ? Башакшехир у паду форме

Foto: EPA

U prvoj utakmici, koja je odigrana po ''močvarnom'' terenu u Gentu, bilo je 1:1. Gosti su poveli pogotkom Stefana Okake u 16. minutu, ali je izjednačenje stiglo u 35. preko zimskog pojačanja Genta - Gifta Orbana. 

Za goste je od 14. minuta igrao srpski internacionalac Danijel Aleksić koji je ušao umesto povređenog Edena Karzeva. Izraelac nije igrao ni u poslednjoj utakmici Superlige protiv Bešiktaša kada ga je takođe menjao Aleksić, a neizvestan je i za revanš.

Bašakšehir je u grupnoj fazi Lige konferencija zauzeo prvo mesto u grupi "A" sa 13 osvojenih bodova, ispred Fiorentine, Hartsa i Rige.

Izabranici bivšeg turskog reprezentativca Emrea Belozoglua su na sličan način počeli i sezonu u prvenstvu Turske. Prvih sedam kola bez poraza, a onda su u periodu od sredine oktobra do sredine novembra doživeli tri poraza, uključujući i ponižavajućih 0:7 od Galatasaraja, neposredno pre pauze zbog Mundijala.

 "Sive sove" su sada vezale tri uzastopna poraza bez postignutog gola. Goztepe i Alanja porazili su ih kao domaćini sa po 1:0, a Bešiktaš kao gosta sa 2:0, čime je prekinuta serija od osam utakmica bez poraza Bašakšehira na svom terenu.

U toj poslednjoj utakmici protiv bivšeg Belezogluovog tima, prvi prvenstveni start zabeležio je nekadašnji vunderkind Mančester junajteda Adnan Januzaj, ali je dobio crveni karton sredinom prvog poluvremena.

Ekipa iz Istanbula je šesta u Super ligi sa 40 bodova, čak 20 manje od lidera Galatasaraja, ali zaostaje samo šest bodova za trećeplasiranim Bešiktašom od kojeg je odigrao i meč manje.

Gent je u plej-ofu za osminu finala eliminisao azerbejdžanskog šampiona Karabag, u Istanbul možda dolazi sa mršavih 1:1, ali osokoljen brutalnom pobedom u Župiler ligi Belgije nad Varegemnom od 6:2. Tim trijumfom "bufalosi" su došli na samo bod od mesta koje vodi u razigravanje za titulu. Trenutno su peti, a to mesto vodi u razigravanje za Ligu konferencija.

Turci su do sada odigrali 49 utakmica u evrokupovima i ovo će im biti jubilarna 50. Nikada nisu prošli dalje od osmine finala Lige Evrope. Pretprošle sezone su imali pretešku grupu u Ligi šampiona sa Pari Sen Žermenom, Mančester junajtedom i Lajpcigom, ali su uspeli da ostvare jednu pobedu, protiv "crvenih đavola" u Istanbulu.

Gentov najveći uspeh u evrokupovima je četvrtfinale Kupa Uefa 1992, kada ga je eliminisao kasniji osvajač Ajaks. Otkad je to takmičenje rebrendirano u Ligu Evrope, dva puta su stizali do osmine finala, a to im je i najdalji domet u Ligi šampiona (2015/16).

Pre prvog susreta u ovom dvomeču, Bašakšehir i Gent se nisu sastajali. Iako je u prvom meču Gent morao da stiže prednost gostiju, tome je u velikoj meri kumovao očajan teren. Bašakšehir je samo zahvaljujući tome izbegao poraz, Genk je pokazao da je bolja ekipa i očekujemo da će Belgijanci u četvrtfinale, mada će možda morati to da izbore preko produžetaka ili čak penala.

NAŠ PREDLOG: X2 (kvota 1,72)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić