VRAĆA SE SUPERLIGA SRBIJE: Kreće Zvezdina potera za Partizanom

Crno-beli imaju pet bodova prednosti, do sada tri preokreta za 15 godina takmičenja.

ВРАЋА СЕ СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ: Креће Звездина потера за Партизаном

M. Vukadinović

Posle jedne od najdužih zimskih pauza na čitavom kontinentu, fudbal će se ponovo zaigrati i u Srbiji. Od ovog vikenda, pa sve do kraja maja, ljubiteljima najlepše igre predstoji jedno od najuzbudljivijih proleća na domaćim terenima, a u prvom planu naći će se trka večitih rivala za šampionski pehar. Ništa manje dramatično ne bi trebalo da bude i u bitkama za Evropu, kao i svi pokušaji davljenika da pobegnu sa dna superligaške tabele i ostanu u eliti i u narednoj sezoni. Regularni deo sezone igraće se u narednih devet kola, nakon čega sledi podela na plej-of (prvih osam) i na plej-aut (poslednjih osam). Direktno ispadaju 15. i 16. tim, dok 13. i 14. igraju baraž sa 3. i 4. iz Prve lige Srbije.

FK Crvena zvezda

OHI OŠTRI ŠPIC

Partizan je prvi deo prvenstva završio sa pet bodova više od Crvene zvezde. Za domaće uslove i više nego lepa zaliha, ali svakako dostižna. Naročito zbog činjenice da će se ponovo igrati plej-of u kojem se doduše neće deliti bodovi kao u nekim ranijim sezonama, ali pošto će se u prolećnom delu sezone igrati dva večita derbija, navijači crveno-belih imaju pravo da se nadaju preokretu u narednim mesecima. Naravno, pod uslovom, da ne bude kikseva, na što bi se reklo “malim” utakmicama kao što je to bio slučaj crveno-belih dva puta sa Radnikom iz Surdulice (1:2, 1:1). Tim Dejana Stankovića zimus je pojačan dolascima ubojitog centarfora Ohija Omoižuanfa, desnog beka Kristijana Pičinija i mladog krilnog asa Nemanje Motike, dok su klub napustili Miloš Degenek, Njegoš Petrović i Marko Lazetić. Ohi bi trebalo da donese crveno-belima stari golgeterski sjaj, koji ih je krasio prošle sezone i ako se po pripremama dan poznaje, Zvezda bi trebalo da bude efikasnija nego što je to bio slučaj u jesenjem delu šampionata.

Foto: N. Paraušić

FEJSA ZA ČVRSTINU

Sa druge strane, Partizan je znatno ojačao vezni red dolascima Ljubomira Fejse i Marka Jevtovića, dok su se iz stroja posle oporavka od povreda vratili Rikardo Gomeš, Lazar Marković i Bibars Natho.

Crno-beli su jesenas primili samo šest golova, dali ukupno 57 i ukoliko nastave u istom ritmu, napraviće ogroman korak ka povratku titule posle četiri godine posta. Vredno je napomenuti i to da su se u samostalnoj Srbiji preokreti posle jesenjeg zaostatka za večitim rivalom dešavali samo tri puta. U sezoni 2009/2010, Zvezda je prvi deo takmičenja završila sa prednošću od tri boda, ali je na kraju ispustila titulu. Sastav iz Humske je u sezoni 2013/2014. prokockao bod prednosti nad protivnikom sa druge strane Topčiderskog brda i na kraju dopustio crveno-belima da se raduju. Poslednji i najupečatljiviji preokret, desio se u sezoni 2016/2017. kada je Zvezda uprkos prednosti od šest bodova posle zimske pauze, ipak prepustila titulu Partizanu u foto-finišu prolećne trke.

Priliku za predstavljanje u 2022, Zvezda će imati protiv Čukaričkog na stadionu “Rajko Mitić” (subota, 17.00), dok će prvi prolećni izazov Partizana, biti gostovanje Radničkom iz Niša (subota 14.30). Crveno-beli su poslednji put od “brđana” izgubili na proleće 2019, dok su Nišlije na početku prošlogodišnjeg takmičarskog ciklusa bile kamen spoticanja za crno-bele, ali i u nekim ranijim sezonama je sastav sa “Čaira” znao da iznenadi klub iz Humske.

FOTO: FK Čukarički

UŠUŠKANI “BRĐANI”

Kada je u pitanju trka za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija, tu je za sada smešten Čukarički, koji ima osam bodova više od Vojvodine i Napretka. Četvrtoplasirani tim Srbije, završiće u kvalifikacijama za najslabije UEFA takmičenja ukoliko Partizan i Crvena zvezda, koji će 99 odsto završiti na prve dve pozicije, osvoji Kup. “Lale” se čine kao najozibljniji kandidat za tako nešto, a upravo će protiv “čarapana” igrati na prolećnoj premijeri. Od prethodnih pet duela ova dva tima, Novosađani su slavili na četiri, s tim da je Napredak bio bolji u poslednjem iz prvog dela sezone.

ĐORĐEVIĆ ADUT

Kandidati za ispadanje su Novi Pazar, Metalac i Radnički iz Kragujevca, tri najlošija tima prvog dela sezone. Međutim, beg iz “lošeg društva”, Šumadinci su najavili dovođenjem Nenada Lalatovića na mesto glavnog trenera, koji se više puta pokazao kadrim za specijalne zadatke. Izbavljenje Radničkog sa dna, svakako je jedan od težih s kojim se bivši trener brojnih superligaša susreće. Flert sa opasnom zonom primetan je i u slučaju Radnika iz Surdulice, koji predvodi jedan od najboljih mladih stručnjaka u Srbiji Dušan Đorđević. “Vruć krompir” koji je Đorđević preuzeo na polovini prvog dela trke, mogao bi da postane znatno hladniji ukoliko uspe da podigne ekipu kao što je to bio slučaj dok je vodio Čukarički.

RASPORED 22. KOLA                                                         TIP

Radnički KG – Proleter (Subota, 13.30)                           1H

Radnički Niš – Partizan (Subota, 14.30)                         3+

C. zvezda – Čukarički (Subota, 15.00)                               GG

Mladost – TSC (Nedelja, 13.00)                                        H2

Metalac – Novi Pazar (Nedelja, 15.00)                            0-2

Kolubara – Voždovac (Nedelja, 17.00)                             1H

Spartak – Radnik (Ponedeljak, 13.00)                              1H&0-3

Vojvodina – Napredak (Ponedeljak, 15.00)                        1

 ČAK 10 GOLOVA 1966.

Pred Partizanom je, pored Superlige, i nastavak takmičenja u Evropi. Crno-beli izlaze na megdan Sparti u Pragu Ligi konferencija (četvrtak, 21.00), gde će pokušati da napravi što bolji rezultat pred revanš u Beogradu sedam dana kasnije. Kada se pogleda tradicija između ova dva tima, zanimljivo je da je jedini međusobni okršaj Partizana i Sparte, bio 1966. Česi su tada na prvom meču slavili 4:1, da bi crno-beli napravili senzaciju i slavili sa 5:0 u Beogradu.

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)