SPOMEN BISTA LAZARU VUČKOVIĆU: U Gornjem Selu kod Prizrena obeležje novinaru i pesniku

D.Z.

20. 05. 2021. u 01:02

U PRISUSTVU članova porodice, predstavnika UNS-a i Udruženja književnika Srbije, u Gornjem Selu kod Prizrena, u sredu je postavljena spomen- bista Lazaru Vučkoviću jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova i Metohije.

СПОМЕН БИСТА ЛАЗАРУ ВУЧКОВИЋУ: У Горњем Селу код Призрена обележје новинару и песнику

Foto: D.Z.

Prethodni spomenik Vučkoviću iz pesnikovog rodnog mesta srušili su i odneli albanski ekstremisti, drugog dana Božića 2014. godine.

O Lazaru Vučkoviću i njegovom delu  u ime Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije, govorili su Budimir Ničić, predsednik društva novinara Kosova i Metohije i Živojin Rakočević, književnik i publicista.

- Ovaj čin pokazuje da mi imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili svih godina, koji su stvarali istoriju i novinarstvo i kulturu na ovim prostorima- kazao je Budimir Ničić dok je Živojin Rakočević kazao da je Lazar Vučković čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca i između srca i stiha.

Foto: D.Z.

 

-Svojom čistotom, svojim dečačkim odnosom prema životu, svojom apsolutnom otvorenošću, on je ovaj deo Kosova i Metohije učinio velikim za našu poeziju i književnost-istakao je Živojin Rakočević.

U čast Lazara Vučkovića, Novinarsko izdavačko preduzeće “Panorama- Jedinstvo” iz Prištine 1970. godine ustanovilo nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenje”.

Novi spomenik, najvećim delom izgrađen je od sredstava od nagrade “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novnarskom izražavanju, koju je 2019 godine dobio novinar i publicista Živojin Rakočević, a podizanje biste pomogli su i Kancelarija za Kim i Opština Gračanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!