OD KANALIZACIJE DO - ČISTE VODE! Vrščani posle modernizacije dobijaju najsavremeniji prečistač otpadnih voda u Srbiji

J. J. BALjAK

13. 05. 2021. u 08:25

MODERNIZACIJA prečistača otpadnih voda u Vršcu, koja je započeta 2018, trebalo bi da bude završena u junu, kada će taj južnobanatski grad dobiti jedno od najsavremenijih takvih postrojenja u našoj zemlji.

ОД КАНАЛИЗАЦИЈЕ  ДО - ЧИСТЕ ВОДЕ! Вршчани после модернизације добијају најсавременији пречистач отпадних вода у Србији

Foto Grad Vršac

Vrednost ove investicije je pet miliona evra, koje su lokalna samouprava i JKP "Drugi oktobar" obezbedili iz sopstvenih sredstava.

Vrščani tretiraju otpadne vode još od 1984. Do sada su to radili samo mehanički i biološki, a sada su uvedene nove tehnologije, po standardima EU, koje podrazumevaju i hemijski i tercijalni tretman, pa se slobodno može reći da će ubuduće od kanalizacije praviti čistu vodu. Ta voda iz postrojenja se ispušta u maloritski kanal, odakle dalje stiže do kanala DTD.

OBILAZAK Gradonačelnica Dragana Mitrović i direktor Jovan Knežević, Foto Grad Vršac

- Ovim ulaganjima značajno su povećani i kapaciteti postrojenja, koji su sada gotovo dvostruko veći od trenutnih potreba. Na taj način smo omogućili da se tu obrađuju i otpadne vode iz buduće industrijske zone "Sever", kao i iz sela Pavliš, gde je izgradnja kanalizacije u završnoj fazi. U Pavlišu se nalazi i fabrika za prečišćavanje pijaće vode, što, uz ovo modernizovano postrojenje, naš grad čini liderom u ovoj oblasti ne samo u Srbiji, već i u regionu - istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović prilikom obilaska radova.

FEKALNA MREŽA I U SELIMA

U VRŠCU je izgrađeno preko 100 kilometara kanalizacione mreže, koja pokriva 95 odsto stanovništva. Pavliš je prvo selo na teritoriji tog grada, u kom će kanalizacija biti uvedena. U planu je da se taj kapitalni posao u narednom periodu realizuje i u selima Uljma, Izbište, Gurudica i Veliko Središte.

Nabavljena je i najsavremenija oprema, pomoću koje će se upravljati prečišćavanjem.

Predviđena je i potpuna automatizacija procesa, koji će moći da se prati i putem interneta.

- Iz otpadnih voda najpre se uklanjaju pesak, masti i krupnije nečistoće, a zatim se u posebnim bazenima, hemijskim tretmanom, uklanjaju azot i fosfor, što je novina. Pre ispusta, voda odlazi na liniju za izmuljavanje, gde se višak mulja izbacuje u lagune, a jedan deo ponovo vraća u sistem. Ceo taj proces biće mnogo lakše pratiti uz nove tehnologije - objašnjava Jovan Knežević, direktor "Drugog oktobra", koje upravlja ovim postrojenjem.

Kako bi zaokružili ceo proces, Vrščani planiraju da iduće godine naprave i liniju za preradu mulja, koji bi se potom, kao praškasta materija, odlagao na deponiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)