SEĆANJE NA INTERNIRCE: U Kikindi položeni venci na spomenik

R.Š.

06. 05. 2021. u 18:25

PREDSTAVNICI grada Kikinde, SUBNOR-a, Udruženja “Srpski ratni veterani”, Srpsko-norveškog društva i potomci interniraca, koji su 6. maja 1942. godine nasilno odvedeni u logore u Norveškoj danas su položili vence na spomenik u centru grada.

СЕЋАЊЕ НА ИНТЕРНИРЦЕ: У Кикинди положени венци на споменик

Foto: Grad Kikinda

Sećanje na 46 interniraca, od kojih se, posle Drugog svetskog rata, kući vratilo samo sedmoro, održano je kako se njihova golgota nikada ne bi zaboravila. Na ovaj način odaje se i zahvalnost narodu Norveške, jer je zatvorenicima iz naše zemlje prižio višestruku pomoć, pa se sve do danas razvilo neraskidivo prijateljstvo dva naroda. Kikinda posebne veze gaji sa gradom Narvikom, jer su Kikinđani bili u logoru Bejsford, u blizini tog grada.

- Prva Deklaracija o prijateljstvu Kikinde i Narvika potpisana 6. oktobra 1966. godine, na Dan oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu. Druga je iz 2017. a onda je pre dve godine Skupština grada Kikinde usvojila Deklaracija o prijateljstvu i tada je pored spomenika internircima otvoren Park prijateljstva ''Narvik'' – podsetio je Tibor Firedi, sekretar ogranka Srpsko-norveškog društva.

Foto: R.Š.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)