TAJNE TVRĐAVE DESPOTA ĐURĐA BRANKOVIĆA: Smederevo je imalo dvorskog kompozitora 200 godina pre Evrope

Jelena ILIĆ

25. 04. 2021. u 07:20

SMEDEREVO je imalo dvorskog kompozitora skoro 200 godina pre ostatka Evrope! Kir Stefan Srbin je na prestonom dvoru despota Đurđa Brankovića u Smederevu, u 15. veku komponovao dela u najlepšem maniru srednjovekovne vizantijske i crkvene muzike.

ТАЈНЕ ТВРЂАВЕ ДЕСПОТА ЂУРЂА БРАНКОВИЋА: Смедерево је имало дворског композитора 200 година пре Европе

Foto: Arhiva "Novosti"

Kir Stefan bio je liturijski kompozitor, ali je komponovao i muziku za potrebe dočeka gostiju dvora. Pisao je muziku beleženu naumama koje su bile preteče nota, i koje se čuvaju u smederevskom Muzeju. Originalni rukopis njegovog najpoznatijeg dela, zbornika crkvenih pesama "Psaltikija", sa dve najveće dragocenosti, srpske pesme "Ninja sili nebesnije" i "Vkusite", na kojima je potpisan autor "Tvorenije domestika kir Stefana Srbina" - uništeni su prilikom bombardovanja Narodne biblioteke Srbije 1941. godine.

OVA i druge javnosti nepoznate priče, svakog vikenda čekaju turiste među zidinama srednjovekovne srpske prestonice. JP "Smederevska tvrđava", subotom i nedeljom od 12 časova, nudi edukativno-zabavni program "Viteško proleće" koji posetioce vraća u srednji vek, i otkriva tajne srpskog dvora. A da je ovo zaista putovanje kroz vreme, govori podatak da je, po srednjovekovnom kalendaru, sada 7529. godina!

- Razlika između današnjeg i tadašnjeg kalendara je 5508. godina - kaže Goran Jovšić iz JP "Smederevska tvrđava".

Svedočanstvo o ovome može se pročitati na Krstastoj kuli dvora.

TOALETI

SAMO na dva mesta u srednjovekovnim građevinama Evrope mogu se videti ostaci toaleta! To su dvorac Karla Četvrtog - Karlštajn, nedaleko od Praga, i dvorac Brankovića u Smederevu. Pri vrhu kamenih stepenica, na delu koji vodi iz pravca privatnih odaja Đurđa i Jerine, može se i danas videti niša, koja je zapravo bila toalet. Toaleti se, takođe, vide u delu pridvorne palate i na drugom nivou drvenih stepeništa.

- Tu stoji natpis: "Hristu bogu blagoverni despot Đurađ gospodar Srblja i Pomorja zetskog po volji njegovoj sagradi ovaj grad u leto 6938." - navodi Jovšić.

Izgradnja dvora, zapravo, završena je 1430. godine.

Zanimljivo je još i da iznad krsta na kuli piše "Car slave", a u kvadratima oko krsta su simboli IS HS NI KE (Isus Hrist pobeđuje), kao na svakom srpskom slavskom kolaču.

TURISTI imaju jedinstvenu priliku da zavire i u riznicu srpskog vladara.

Za neupućene, Srbija je u to vreme bila jedna od vodećih proizvođača srebra i zlata u Evropi. U rudnicim Novog Brda se godišnje crpelo oko 25 odsto ukupne evropske proizvodnje zlata i 50 odsto srebra. Najveći deo blaga pripadao je, naravno, despotu.

NA DVORU BRANKOVIĆA NAPISANE 24 KNjIGE

DVOR u Smederevu bio je sastajalište bugarskih i grčkih književnika, prepisivača i sastavljača originalnih dela srpske srednjovekovne književnosti. Konstantin Filozof je u Smederevu napisao Žitije Stefana Lazarevića. Od 1428. do 1459. godine, ovde su napisane čak dvadeset četiri knjige.

- Jedna od kovnica i riznica novca sa despotovim likom, visoke čistote zlata, bila je baš u dvoru u Smederevu. Ostaci riznice mogu se i danas videti u vidu okruglog otvora od opeke na podu dvorske palate. Ako se danas pitamo kako je Đurđev dukat "stajao" na tadašnjoj "kursnoj listi", evo odgovora - Đurđev dukat menjao se u Veneciji za cenjeni venecijanski zlatni cekin u odnosu 1:1 - govori Goran Jovšić.

Foto: Arhiva "Novosti"

Despot Đurađ Branković

I za kraj, neizbežno je podsetiti da je Smederevska tvrđava najveći građevinski poduhvat srpskog naroda.

- Ništa veće od smederevske tvrđave mi Srbi nismo napravili. Tek više od 500 godina kasnije, u 20. veku, srpski narod je smogao snage da napravi objekte slične veličine, kao što su: Novi Beograd, HE "Đerdap", auto-put, i opet u Smederevu - Železara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove