ZAKON O SREMSKIM KARLOVCIMA: Odlukom poslanika Skupštine Vojvodine u Novom Sadu usvojen akt o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa

J. SIMIĆ

23. 04. 2021. u 06:21

SKUPŠTINA AP Vojvodine biće predlagač zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, a taj predlog u republičkom parlamentu obrazložiće Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, odlučili su u četvrtak poslanici pokrajinskog parlamenta na sednici u Novom Sadu.

ЗАКОН О СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА: Одлуком посланика Скупштине Војводине у Новом Саду усвојен акт о обнови културно-историјског наслеђа

Foto S. Bojić

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor podsetio je da je sličan zakon donet pre 30 godina, ali da je potrebno doneti novi da bi se omogućilo investiranje sa više nivoa vlasti, od Republike, pokrajine, do lokalnih samouprava, kao i korišćenje fondova EU.

U svom izlaganju, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević kazala je da novim tekstom zakona treba da se obezbedi kvalitetniji okvir za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Poslanici vladajuće većine okupljene oko SNS, kao i deo opozicije uključujući SRS sa Đurađem Jakšićem na čelu, podržali su ovaj predlog, dok je Aleksandar Odžić iz koalicije koju predvodi LSV postavio pitanje - zašto se govori isključivo o ulaganju u Sremske Karlovce "kada je to mogla da bude tvrđava u Baču, Petrovaradinska tvrđava ili nešto u Somboru?".

Zakon će sadržati plan obnove kulturno-istorijskog nasleđa ovog grada, koji zbog svoje bogate istorije i činjenice da je bio centar srpske pismenosti i duhovnosti nosi i ime Srpski Sion. Karlovce krase i arhitektonski biseri poput zdanja Karlovačke gimnazije, Magistrata u kojem je 1848. godine proglašena Srpska Vojvodina, Bogoslovija i sedište Sremske eparhije, i kuće u kojima su živeli Branko Radičević, Vuk Karadžić i drugi velikani tog vremena.

NAJBOLjE IZ RAVNICE

NA sednici je usvojen i novi izgled znaka "Najbolje iz Vojvodine", koji će ubuduće nositi najkvalitetniji i najautentičniji proizvodi iz ove pokrajine. Znak sadrži natpis na ćirilici i engleskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju