MERENJA ŠOKIRALA GRAĐANE KIKINDE: Umesto da tu bude najmirnije, najveća buka kod - Opšte bolnce!

R. Š.

22. 04. 2021. u 10:50

MERENJa nivoa buke u Kikindi pokazala su da je ona najviša tamo gde bi trebalo da je najniža, oko Opšte bolnice.

МЕРЕЊА ШОКИРАЛА ГРАЂАНЕ КИКИНДЕ: Уместо да ту буде најмирније, највећа бука код - Опште болнце!

Foto: R. Š.

Prema merenjima Zavoda za javno zdravlje, dozvoljeni nivo već godinama je daleko iznad propisane granice od 50 decibela danju i 40 noću. Za prekomernu bučnost kriva je frekvencija saobraćaja, jer se bolnica nalazi u vrlo prometnoj Ulici Đure Jakšića kojom osim putničkih automobila, saobraćaju i autobusi i teretna vozila. Ovakva situacija nije od juče, već traje godinama.

- Nivo buke u zoni bolnice, prema Zakonu o zaštiti životne sredine trebalo bi da bude najniži, ali već godinama su izmerene vrednosti daleko iznad propisane granice kako danju, tako i noću. Razlog je velika frekvencija saobraćaja. Kontinuirani monitoring komunalne buke obavlja se od 2003. godine - navela je Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje.

Osim u gradu, merenja se obavljaju i u selima i pokazala su da je najmanje mirno u Bašaidu, i to u glavnoj ulici, koja je ujedno magistralni put za Zrenjanin.

- Bašaid jeste u najlošijoj poziciji, a povećan je nivo buke i u Mokrinu, Iđošu i Sajanu, dok su ostala sela, kroz koje prolaze regionalni putevi, manje opterećena saobraćajem, pa je i mirnije - objašnjava Sanja Brusin Beloš.

NA TRGU MIRNO

PEŠAČKA zona, odnosno gradski trg jedino je mesto u gradu na kom prošle godine nije zabeležen povećan nivo buke. Sva ostala merna mesta su imala povećanje, bar povremeno, pokazala su merenja Zavoda za javno zdravlje.

Uz pomoć lokalne samouprave Zavod za javno zdravlje nedavno je kupio novi aparat za merenje buke. Vrednost mu je oko 2,5 miliona dinara. Milion je obezbeđen iz gradske kase, a ostatak iz budžeta Zavoda.

- Prednost ovog novog uređaja je mogućnost merenja neprekidno 24 sata - kaže Miroslava Krnić, sekretarka gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)