SVETI JAKOV TUMANSKI DOBIJA MOZAIK: Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava

D.N.

06. 04. 2021. u 11:26

GRAĐANI Rabrova i vernici pokrenuli su akciju sakupljanja novčanih priloga, kako bi se ispred kuće u kojoj se upokojio dr Radoje Arsović (1894-1946), poznatiji kao Sveti Jakov Tumanski, postavio mozaik sa njegovim likom.

СВЕТИ ЈАКОВ ТУМАНСКИ ДОБИЈА МОЗАИК: Покренута акција прикупљања средстава

foto: Manastir Tumane

Akciju će predvoditi organizacioni odbor od 12 članova, čiji je predsednik književnik Dragan Despot Đorđević. Odbor je odlučio da se izrada mozaika poveri Milošu Đuranu, doktorandu i saradniku u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

foto: D.N.

 
 

Svoju podršku i pomoć u ovom poduhvatu pružiće i bratstvo manastira Tumane kod Golupca, na čelu sa igumanom Dimitrijem, počasnim članom organizacionog odbora. Prepodobni Jakov Tumanski, čije se mošti čuvaju u Tumanu, preminuo je u kući porodice Popović u Rabrovu pre 75 godina. Ovaj monah i intelektualac, rođen kao Radoje Arsović, po završetku srednje škole otišao je u Francusku, gde je odbranio dva doktorata - jedan iz filozofije, a drugi iz pravnih nauka. Tamo je radio kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije, ali se kasnije vratio u Srbiju i zamonašio. Preminuo je u Rabrovu, u februaru 1946. godine i, prema sopstvenoj želji, sahranjen u manastiru Tumane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna