BEZ PISTE NEMA TURISTA: Aerodrom "Subotica" već dugo je neiskorišćen privredni i turistički potencijal

J. LEMAJIĆ

05. 04. 2021. u 14:03

KOLIKO je duga tradicija letenja u Srbiji toliko i Subotica ima aerodrom - pre više od 110 godina sa zemljane piste na severu Bačke poleteo je Ivan Sarić, pionir vazduhoplovstva u našoj zemlji.

БЕЗ ПИСТЕ НЕМА ТУРИСТА: Аеродром Суботица већ дуго је неискоришћен привредни и туристички потенцијал

Foto J. L.

Iako aerodrom "Subotica" ima jednu od najdužih pista, pet letačkih sekcija, tokom leta čak i međunarodnu dozvolu, njegov turistički i privredni potencijal nije dovoljno iskorišćen.

Aero klub "Ivan Sarić" danas radi zahvaljujući entuzijazmu svojih članova, kojih ima više od stotinu. Sami, svojim sredstvima, bez podrške sportskog saveza i novca iz budžeta, održavaju Aerodrom Subotica (poznatiji kao Bikovački aerodrom) i organizuju obuke motornog letenja, jedriličarstva, paraglajderstva i podobranstva.

- Aerodrom je veliki saobraćajni i infrastrukturni projekat, ali ima velike benefite za grad, može mnogo da doprinese razvoju privrede i turizma, da privuče nove investitore - poručio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

ULAGANjE Nenad Ivanišević, Foto J. L.

- Trudićemo se da produžimo ideju aktivnog odmora, odnosno aktivnog vikenda, da to ne bude samo od petka do nedelje, nego da zadržimo goste i koji dan duže. Ali onda svi zajedno moramo da osmislimo atraktivne turističke proizvode, a panoramsko razgledanje prelepe Subotice i Palića je atrakcija koju bi, verujem, svi voleli da dožive.

MEĐUNARODNI

Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni. Zahvaljujući tome, letos je otvoren privremeni granični prelaz, tako da su avioni mogli nesmetano da poleću i sleću na Bikovački aerodrom.

Ulaganje u aerodrom nije jeftino, ali ni brzo isplativo, ali Subotica zaslužuje da ima aerodrom bar kao što je u Segedinu.

- Obnovili smo sve sekcije - za sticanje pilotskih dozvola za jedrilice, avione, paraglajdere, zmajeve, a imamo i školu padobranstva. Prošle godine smo izdali sedam pilotskih dozvola, a u klubu imamo 18 pilota. Iz cele Srbije i inostranstva nam dolaze kandidati za obuku za letenje ili padobranstvo - predočava Arpad Dudaš iz AK "Ivan Sarić".

- Trenutno imamo šest aviona na aerodromu, to su privatni avioni članova aero-kluba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove