TAJNA VEZA TOLSTOJA I VRŠCA: Izložba u Gradskoj biblioteci o velikanima ruske književnosti

J. J. Baljak

30. 03. 2021. u 17:34

U ČITAONICI Gradske biblioteke u Vršcu otvorena je izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“, koja za taj južnobanatski grad ima poseban značaj.

ТАЈНА ВЕЗА ТОЛСТОЈА И ВРШЦА: Изложба у Градској библиотеци о великанима руске књижевности

Foto: Grad Vršac

Izložba autorke Nataše Bulatović upriličena je u saradnji sa bibliotekom Grada Beograda i Ruskim domom, a povodom 200 godina od rođenja i 140 godina od upokojenja Fjodora Dostojevskog.

Osim načina na koji su dvojica velikana ruske književnosti viđena u pozorišnoj, filmskoj, štamparskoj, društvenoj i prosvetnoj delatnosti u Srbiji, ova izložba nam otkriva i malo poznate direktne veze Tolstoja i Dojstojevskog sa srpskim narodom.

Među tim dokumentima je i rodoslov Tolstojevih potomaka u Srbiji, među kojima je i piščev praunuk Nikita Tolstoj, inače rođeni Vrščanin.

Izložba će biti otvorena do 9. aprila, a publici je dostupna i u onlajn formatu na portalu vršačke biblioteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)