VODOMER ČITA RADIO-SIGNAL: Vršački komunalci u selu Mesić isprobavaju daljinsko očitavanje potrošnje vode

J. J. BALjAK

29. 03. 2021. u 07:26

PILOT projekat daljinskog očitavanja vodomera uz pomoć radio-signala, koji je JKP "Drugi oktobar" pokrenuo krajem prošle godine u selu Mesić, već se dobro pokazao, zbog čega komunalci planiraju da ga primenjuju na celoj teritoriji grada Vršca.

ВОДОМЕР ЧИТА РАДИО-СИГНАЛ: Вршачки комуналци у селу Месић испробавају даљинско очитавање потрошње воде

Foto JKP "Drugti oktobar"

Taj poduhvat, koji predstavlja jedan od preduslova za ulazak Srbije u EU, ukupno bi koštao oko tri miliona evra i svima bi doneo benefite.

Za potrebe projekta, komunalci su u Mesiću, o svom trošku, zamenili svih 87 vodomera i na njih postavili bežične induktivne senzore, koji direktno detektuju impulse sa brojila i pomoću radio-veze šalju ih softveru na daljinsko očitavanje. Zahvaljujući tome radnici "Drugog oktobra" više neće morati lično da očitavaju vodomere, dok će korisnici, umesto dosadašnje paušalne naplate, dobijati račune sa iskazanom stvarnom mesečnom potrošnjom.

- Prednost ovog sistema je i to što jednim prolaskom automobila kroz ulicu možemo da očitamo sva stanja sa vodomera, bez ulaska u privatne posede. Takođe, instalirali smo i alarme, koji nam "javljaju" kada na vodovodnoj mreži dođe do curenja, te na vreme možemo da saniramo taj problem, što će direktno uticati na smanjenje računa potrošača kod kojih se curenje pojavilo - objašnjava nam Dejan Petrović, rukovodilac sektora vodovoda i kanalizacije u "Drugom oktobru".

Za oko mesec dana proveriće i kako ovaj sistem funkcioniše u susednom selu Kuštilj, koje se nalazi "u rupi". Ukoliko i u tim složenim geografskim uslovima nesmetano budu mogli da koriste radio-signal, nastaviće sa ugradnjom novih vodomera sa induktivnim senzorima u gradu i svim selima, osim Straže, jer se sa njihovog izvora vodom napaja susedna opština Bela Crkva.

- U planu je da sledeća bude Uljma, gde ima oko hiljadu brojila, a onda bismo prešli na Vršac, gde ćemo raditi po zonama. Sve to će trajati nekoliko godina - dodaje Petrović.

On podseća i da su u Mesiću tokom 2015. isprobavali i daljinsko očitavanje pomoću SIM kartice, gde je gprs sistem slao signal softveru, ali da se to pokazalo kao nepouzdano. Zbog blizine tog sela granici sa Rumunijom, često su ulazili u roming, jer je u pograničnom delu rumunski signal mnogo jači od našeg, pa nisu imali stvarno očitavanje stanja. Isto bi bilo i u ostalim pograničnim selima, zbog čega su morali da odustanu od tog sistema, iako je on mnogo jeftiniji od sadašnjeg.

VELIKI GUBICI

U VRŠCU, Pavlišu i Jablanci, koji se pijaćom vodom snabdevaju sa izvorišta u Pavlišu, godišnje se potroši 3,3 miliona kubika. Oko 33 odsto te potrošnje otpada na gubitke u mreži, usled curenja cevi kod korisnika ili na glavnim vodovima. U selima, koja imaju zasebne bunare, taj procenat je skoro polovičan. Upotrebom novog sistema, koji omogućava i ranu detekciju kvarova na mreži, ti gubici će se drastično smanjiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)