ŠVERC ŠIRI ZARAZU: Bolest afrička kuga svinja otkrivena u još dva domaćinstva na teritoriji Paraćina

Z. RAŠIĆ

30. 03. 2021. u 07:26

AFRIČKA kuga svinja je otkrivena u još dva gazdinstva na teritoriji Paraćina, pa je u ukupno šest domaćinstava, u četiri sela, uništeno osamdesetak grla različite starosti.

ШВЕРЦ ШИРИ ЗАРАЗУ: Болест афричка куга свиња откривена у још два домаћинства на територији Параћина

Foto Privatna arhiva

- Nisu sve svinje bile bolesne, ali su ubijene sve koje su bile u istom oboru sa zaraženima grlima, zbog kontakta - objašnjava dr Zoran Rašić, direktor Specijalističkog veterinarskog instituta u Jagodini, u čijoj nadležnosti je i Pomoravski okrug.

Kaže i to da država, posredstvom nadležnog ministarstva, isplaćuje vrlo korektne nadoknade vlasnicima čije su životinje ubijene, tako da oni mogu da zanove proizvodnju. Ali, uprkos svim preduzetim merama, te veoma dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom u Paraćinu i Veterinarskom stanicom u Paraćinu - uz rukovodstvo Veterinarske inspekcije - dokle god ima nelegalnog prometa, odnosno šverca svinja, i dokle god se uginula grla bacaju na mesta koja za to nisu predviđena, afrička kuga svinja ne može da se iskoreni.

Foto Tanjug

Velika odgovornost je na vlasnicima, a Rašić napominje da su prilikom obilaska nekih paraćinskih sela leševe svinja nalazili čak i pored puta, na "divljoj" deponiji.

- Posle prijave jednog takvog događaja, uzeli smo uzorke, a se u takvim slučajevima ne pregledaju tkiva, već cevaste kosti. I, ustanovili smo virus afričke kuge. Domaćinu se razbolela i uginula svinja, a on nije zvao veterinara, nego je leš bacio i tako stvorio novi izvor zaraze - naglašava Rašić.

Foto Ž. Knežević

Važno je, pritom, da građani znaju da afrička kuga nije zoonoza, odnosno ne mogu da obole ljudi, već samo svinje, ali se promet ove vrste stoke ipak zabranjuje, da se bolest ne bi širila.

Virus je, međutim, veoma otporan u spoljašnjoj sredini, pa na temperaturi iz frižidera može da preživi čak 150 dana.

Bolest prenose krpelji, ali je zaražavanje moguće i mehaničkim putem - preko opreme koja se koristi na gazdinstvu, odnosno kontaminirane obuće i garderobe, te hrane i vode, zbog čega je zabranjeno svinje hraniti pomijama.

- Uostalom, bolest je tako i ušla u Evropu, odnosno u Portugaliju, još 1957. - zaključuje dr Zoran Rašić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)