POČINJE SANACIJA MOSTA PREKO ZAPADNE MORAVE: Prelaz na putu Grdica-Oplanići biće obnovljen kada vodostaj dozvoli

G. Ćirović

22. 03. 2021. u 16:15

POSLE gotovo punih osam meseci od kako je nabujala Zapadna Morava teško oštetila most na prometnom lokalnom putu Grdica-Oplanići kod Kraljeva, uskoro će početi njegova dugo iščekivana rekonstrukcija.

ПОЧИЊЕ САНАЦИЈА МОСТА ПРЕКО ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Прелаз на путу Грдица-Опланићи биће обновљен када водостај дозволи

Foto: Goran Šljivić

Na nedavnoj završenoj javnoj nabavci ovaj posao dobilo je Građevinsko preduzeće "Nikolić" iz Kraljeva. Ugovor će biti potpisan ovih dana, a kako saznajemo u kraljevačkom Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta za ovu namenu je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 17 miliona dinara. Radovi će početi kada vodostaj reke to dozvoli.

- Most je u lošem stanju i svaka nova bujica i sve ono što ona nosi dodatno oštećuje konstrukciju. Zato mora brzo da se radi i da se posao okonča u najkraćem roku. Videćemo da li će se čekati da vodostaj opadne ili ćemo pronaći drugi način da građevinske mašine priđu mostu – kaže Aleksandar Nestorović, direktor ovog preduzeća.

Foto: Goran Šljivić

Prema njegovim rečima, ovaj most je 1981. godine sagradila vojska i od tada u njega niko nije ništa ulagao, niti ga sređivao. Četiri decenije je odolevao sve češćim poplavama, visokim vodostajima, bujicama, udarima svega što ćudljiva Zapadna Morava nanese. Njegova konstrukcija ipak je popustila pod naletima bujice u junu i avgustu prošle godine. Od tada je, zbog teških oštećenja dva noseća betonska stuba, ova ćuprija i zatvorena za saobraćaj.

A, dok sanacija ne bude završena meštani Oplanića će do Kraljeva i dalje morati da putuju desetak kilometara duže zaobilaznim putevima, ili preko obližnjih Popovića ili preko Sirče.

- Važno je da se stvari pomeraju sa mrtve tače – poručuju stanovnici ovog pomoravskog sela. - Nadamo da ćemo bar od leta do grada i nazad ponovo moći da idemo kraćim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)