VAZDUH OPASAN PO ZDRAVLJE: Jako aerozagađenje protekle nedelje u Valjevu

B. P.

17. 03. 2021. u 14:02

VAZDUH u Valjevu bio je svakog dana druge nedelje marta opasan po zdravlje. Šest dana bio je zagađen, a proteklog petka ocenjen je kao jako zagađen, saopštila je organizacija “Lokalni odgovor” iz Valjeva, u okviru akcije “Aero Alarm”.

ВАЗДУХ ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ: Јако аерозагађење протекле недеље у Ваљеву

Foto: D.Krunić

Od početka godine, u Valjevu je 64 dana bio zagađen vazduh. Najviše prekoračenje graničnih vrednosti pm10 čestica dostignuto je u protekli petak, kada je prosečna dnevna koncentracija iznosila 138,73 mikgrograma po kubnom metru. Najviša koncentracija po satu suspendovanih pm10 čestica u protekloj nedelji bila je u petak u 19 časova i iznosila je 202,79 mikrograma po kubiku. Suspendovane pm2,5 čestice najvišu satnu koncentraciju imale su istog dana u 19 časova – 195,02 mikrograma po kubnom metru.

- Aerozagađenje u protekloj nedelji bilo je takvu da je svako mogao da oseti zdravstvene tegobe – ističe “Lokalni odgovor”. - Članovi osetiljivih grupa mogli su doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Proteklog petka je zbog visokih koncentracija zagađujućih materija vazduh predstavljao vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024