VELIKI BROJ PRVIH PREGLEDA – Đerlek: U Novom Pazaru zabrinjavajuća situacija

N. Kočović

10. 03. 2021. u 14:08

BROJ osoba koje se sa simptomima sličnih onim koje izaziva korona virus javljaju kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru premašio je 100, što se desilo prvi put posle nekoliko meseci.

ВЕЛИКИ БРОЈ ПРВИХ ПРЕГЛЕДА – Ђерлек: У Новом Пазару забрињавајућа ситуација

Foto: N. Kočović

U poslednja 24 sata, pokazuju podaci Štaba za vanredne situacije, u Opštoj bolnici u tom gradu, regionalnom kovid centru, preminule su još dve osobe, što ukupan broj žrtava te zarazne bolesti od početka marta povećava na 12.

Od 189 pregledanih pacijenata u kovid ambulanti, njih 15 je zahtevalo hospitalizaciju, a trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 131 pacijent, od kojih je osmoro u veoma teškom stanju, priključeni na respiratore.

- Situacija u Novom Pazaru je zabrinjavajuća i treba učiniti sve kako nam se ne bi desio prošlogodišnji scenario. Novi Pazar ima kapacitete za smeštaj 280 kovid pacijenata, a moguće ih je proširiti za još oko 100 mesta - ocenio je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je pozvao sve građane Novog Pazara, Sjenice i Tutina da se vakcinišu jer je, kako je istakao, imunizacija najjače oružje u borbi protiv epidemije.

Za poziv Đerleka, epidemiologa i lekara da se vakcinišu mnogo ne haju građani Tutina, jer je od početka imunizacije u Srbiji vakcinu primilo tek 650 žitelja te opštine, među kojima je i veoma mali broj zdravstvenih radnika.

- Taj broj ništa neće biti veći ako se ne sprovede adekvatna kampanja u koju će biti uključeni svi društveni akteri. Moramo, pre svih, informisati starije građane o značaju vakcinacije, jer oni nemaju internet, ne znaju ni kako da se prijave, a ni 10 odsto njih do sada nije vakcinisano, iako mnogi imaju hronične bolesti i nezaštićeni su – navodi epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović.

On dodaje da je epidemiološka situacija u toj opštini prethodnih dana blago pogoršana, ali da još uvek nije zabrinjavajuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)