NAJZAD RED KRAJ ZAVOJSKOG JEZERA: Piroćanci sačinili plan generalne regulacije, prvi od nastanka akumulacije

V. ĆIRIĆ

04. 03. 2021. u 07:26

SUDEĆI po Planu generalne regulacije, koji su sačinili stručnjaci pirotskog Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju, vlasnici mnogoborojnih vikendica u okolini Zavojskog jezera konačno mogu da odahnu.

НАЈЗАД РЕД КРАЈ ЗАВОЈСКОГ ЈЕЗЕРА: Пироћанци сачинили план генералне регулације, први од настанка акумулације

Foto V. Ćirić

Ovo je, inače, prvi dokument urađen od nastanka akumulacije, 1989, koji precizira lokacije budućih naselja, kampa, saobraćajnice... a javna sednica Komisije za razmatranje primedaba dostavljenih tokom još aktuelnog javnog uvida je zakazana za 17. mart.

Uz konstataciju da je Planom obuhvaćeno priobalje površine 2.020 hektara, tačnije pojas od 500 metara udaljen od obale, direktor pomenutog JP Slaviša Svilarov kaže da je predviđeno više lokacija za vikned-naselja, od kojih su najveće Skrivena, nedaleko do brane, zatim nešto uzvodnije Buljarice i Padinje kod Pakleštice. U tim zonama biće omogućeno ozakonjenje već podignutih objekata, a predviđeni su i uslovi za buduću gradnju.

Definisane su i kamp-zone - u Padinju, Belskom Mostu i Buljaricama - dok će ostala područja imati tretman poljoprivrednog zemljišta.

Rešenje Zone za ozakonjenje, Foto V. Ćirić

- Najveći deo ovog terena će, zapravo, biti zona zabranjena za bilo kakvu gradnju, jer je samo deset odsto prostora obuhvaćenog Planom dobilo tretman građevinskog zemljišta i to pod određenim uslovima - tumači Svilarov.

Foto V. Ćirić

Pritom, pomenuta vikend-naselja su neka vrsta organizovanog i jedinog povratka na Staru planinu tokom proteklih pola veka, odakle se, u potrazi za boljim životom, uglavnom bežalo glavnom bez obzira. Nažalost, to što je "niklo" nekoliko stotina kuća, bez urbanističkog plana, znači da je gradio ko je gde stigao, odnosno gde je nasledio ili kupio plac. U nekoliko navrata je bilo i rušenja, ali su uporni vlasnici objekata podignutih na vlastitim parcelama nanovo zidali...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)