ORAO KRSTAŠ SE VRAĆA U SRBIJU: Na prostoru Vojvodine i Beograda prethodna dva meseca po podacima DZPPS boravilo 13 mladih ptica

Lj.P.

03. 03. 2021. u 13:50

U SRBIJI su u januaru i februaru na više lokacija zabeleženi mladi orlovi krstaši, kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je ovo dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije ove ptice u Srbiji.

ОРАО КРСТАШ СЕ ВРАЋА У СРБИЈУ: На простору Војводине и Београда  претходна два месеца по подацима ДЗППС боравило 13 младих птица

Foto: Marton Horvat

Orao krstaš( Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. preostao svega jedan gnezdeći par. Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera DZPPS u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski prisutni, a danas su iščezli, daju nam novi podaci sa terena – kaže Maksim Karanović iz DZPPS.

- Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, osim nama dobro poznatih gnezdećih parova, zabeležili smo sedam mladih krstaša, dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije n Fruškoj gori.

Ornitolozi su, kako navode u Društvu za zaštitu i pručavanje ptica Srbije, razemnom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još četiri mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Dodatno, dva mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

- Iako je porast broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog – izjavio je Milan Rućić, izvršni direktor DZPPS. - Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite doći do porasta broja naših krstaša.

BUKA UZNEMIRAVA KRSTAŠE

BUKA i druge ljudske aktivnosti, kako ističu u DZPPS, ukoliko se dešavaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca, jer su orlovi krstaši izuzetno osetljivi na uznamerivanja, pre svega od strane ljudi. Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!