UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U LESKOVCU: Poplave nanele štetu od oko 95 miliona dinara

I.M.

03. 03. 2021. u 13:05

GRADSKI Štab za vanredne situacije u Leskovcu ukinuo je vanrednu situaciju koja je u uvom gradu uvedena nakon januarskih poplava. One su nanele štetu čija je ukupna vrednost procenjena na oko 95 miliona dinara.

УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Поплаве нанеле штету од око  95 милиона динара

Foto: I.M.

Nadležne komisije su popisale oštećenja na 177 stambenih, 234 pomoćna i pet poslovno – privrednih objekata kao i na dva mosta, u Jelašnici i Turekovcu, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dinara.

Štetu u vrednosti nešto većoj od 45 miliona dinara pretrpela je i poljoprivredna proizvodnja u čak 30 katastarskih opština gde su popisane posledice, poplava i bujičnih voda nastalih usled obilnih padavina, na poljoprivrednom zemljištu, kulturama, mehanizaciji i opremi za rad kao i na stočnom fondu.

- Operativnim planom za ovu godinu planiraju se radovi na sanaciji i uređenju celokupnog korita Rudarskog kanala, u dužini od 11,5 kilometara, i cele trase Šainovačkog kanala čija je dužina 1,3 kilometra, jer je na ove dve lokacije bilo najviše problema – kazao je Rade Velinov, šef gradskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Od 7. do 10. januara na području Leskovca palo je 133,3 litara kiše po metru kvadratnom, a samo 10. januara 64,1 litar. To je dovelo do izlivanja vodotokova na velikom broju lokacija. Nadležni su istakli da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pomogli ugroženom stanovništvu i da su za to koristili svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo, a u pomoć su pritekli i pripadnici Sektora za vanredne situaicje MUP-a Srbije i Vojske Srbije.

POMOĆ DRŽAVE

- Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije pomaže oko štete na stambenim objektima koja je procenjena na 20 miliona dinara, a biće upućen i zahtev za procenjenu štetu na mostovima od 21 milion dinara. Ne možemo protiv prirode i vremenskih nepogoda. Iskustvo je pokazalo da smo dobro pripremljeni da reagujemo u takvim situacijama, ali moramo više da radimo na preventivi i da je podignemo na viši nivo – zaključio je je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo