VODA U SELA VRAĆA ŽIVOT: Bez obzira na teret migrantske krize, Šid rešio višedecenijski problem sa vodosnabdevanjem

S. Kostić

25. 02. 2021. u 09:23

ŠID je poneo veliki teret migrantske krize zbog svog geografskog položaja, ali sigurnim koracima krenuo je da ostvaruje svoje planove u razvoju opštine.

ВОДА У СЕЛА ВРАЋА ЖИВОТ: Без обзира на терет мигрантске кризе, Шид решио вишедеценијски проблем са водоснабдевањем

Fto S. Kostić

Samo u poslednje četiri godine ovde je uložen 161 milion dinara u vodosnabdevanje, tako da građani svih 19 naseljenih mesta u ovoj opštini više ne muče muku sa pijaćom vodom.

Zoran Semenović, prvi čovek ove opštine kaže da je poslednji vodovod u šidskoj opštini napravljen 1987. godine. U poslednje četiri godine vodosnabdevanje je obezbeđeno u selima Sot, Bikić Do, Privina Glava, Ljuba i Molovin.

- Da bi sela mogla da žive potrebno je obezbediti uslove u njima, bez obzira na to da li imaju 20, manje ili više stanovnika - kaže predsednik opštine.

Fto S. Kostić

-Štednjom budžeta mnogo toga može da se postigne. Najpre smo krenuli od naše opštinske uprave, da se ne troše pare gde ne treba. Umesto tri vrste kafe, imamo jednu, nemamo više osam vrsta sokova, stegli smo dobro kaiš - ali zato smo uspeli da u svim školama u naseljenim mestima uvedemo centralno grejanje, stvorimo u njima bolje uslove za rad kako dece tako i nastavnika.

MUKE SA ILEGALNIM MIGRANTIMA

PRE šest godina u ovo pogranično mesto sa Hrvatskom pristigli su prvi migranti. Najveće probleme pravili su oni ilegalni, koji su presretali građane i otimali im novac, krali po kućama, baštama, pljačkali. Situacija u Šidu trenutno je mirna zbog hladnog vremena, jer je migranata znatno manje. U tri prihvatna centra smešteno je njih 1.800.

Semenović najavljuje izmenu prostornog plana, gde će uz celu obalu Bosuta biti dozvoljena gradnja radi razvoja turizma. On ističe i da će ove godine novi investitori u Industrijskoj zoni opštine skratiti listu nezaposlenih. Trenutno je na birou 2.300 građana Šida.

- U Industrijskoj zoni u toku su radovi na završetku pogona u kojem će se proizvoditi termoizolacioni materijal. Tu će za početak biti 50 novih radnih mesta, a kasnije, kako se budu širili, tako će biti potrebna i nova radna snaga.- kaže Semenović.

- Tokom narednog meseca biće završena gasifikacija, što će znatno doprineti privrednicima ali i građanstvu. Veoma brzo započeće izgradnja i hale jedne mađarske firme, koja će proizvoditi stočnu hranu, a u njoj će biti posla za 120 radnika.

Ovaj deo Srema je najviše poznat po stočarskoj proizvodnji, ima dosta mesnih i klaničnih industrija koje i zapošljavaju najviše radnika i to 1.500. Inače, čuveni sremski kulen je zaštitni znak ovog kraja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a