SAČUVANO SEĆANJE NA HRABRE PRETKE: Završena obnova spomenika krajputaša u centru Kraljeva

G.Ćirović

23. 02. 2021. u 12:45

U PARKU kod Pravoslavnog duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović", nekadašnjeg Gospodar Vasinog konaka u centru Kraljeva, nedavno je završena kompletna obnova spomenika krajputaša posvećenih mladim ljudima iz kraljevačkog kraja koji su tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata hrabro položili svoje živote za slobodu otadžbine.

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ ПРЕТКЕ: Завршена обнова споменика крајпуташа у центру Краљева

Foto: G.Šljivić

Obnovu spomenika koje su podizale porodice ratnika poginulih u borbama daleko od svojih ognjišta i rodne grude, u takozvanoj kraljevačkoj aleji krajputaša, obavili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo (ZZSK).

Rekonstrukcija je obavljena u dve faze, od kojih je prvu finansirala lokalna samouprava sa 1,5 miliona dinara, dok je sredstva za drugu fazu od 2,3 miliona obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

- Zbog strukture kamena, zuba vremena, atmosferskih uticaja, ali i lokacije u parku nadomak prometne Čika Ljubine ulice na koju su srediniom šezdesetih godina prošlog veka preseljeni, spomenici su bili u veoma lošem stanju.

Prema našem projektu, obavljena je njihova rekonstrukcija i zašita u onoj meri u kojoj su nam zatečeno stanje, kao i muzejska i arhivska dokumentacija to dozvolili – kaže Katarina Grujović Brković, v.d. direktora ZZSK.

Na veoma razuđenoj teritoriji Kraljeva, prema njenim rečima, ima najviše spomenika krajputaša u Srbiji.

- Oni su svedočanstvo da su naši preci u prošlosti bili veoma hrabri i da su svoje živote položili na udaljenim ratištima braneći svoju državu i narod – dodaje direktorksa ZZSK. - Na nama je da čuvamo sećanje na njih, kao i spomenike podignute u čihovu čast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna