MASOPUST U KRUŠČICI: Pripadnici češke nacionalne manjine maskama ispraćaju zimu

J. J. Baljak

22. 02. 2021. u 18:05

U BELOCRKVANSKOM selu Kruščica održan je tradicionalni zimski maskenbal ili, kako ga zovu tamošnji pripadnici češke nacionalne manjine – masopust.

МАСОПУСТ У КРУШЧИЦИ: Припадници чешке националне мањине маскама испраћају зиму

Foto: J.J.B.

Tokom ove trodnevne svetkovine, kojoj se najviše raduju mališani, organizovana su razna druženja, maskenbalske povorke i zabave, kojima se završava vreme poklada i simbolično oprašta od zime.

Udruženje građana „Češka beseda“ iz Kruščice je u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha, učiteljem češkog jezika Stanislava Havela i koreografa folklora Zlatka Irovića, organizovalo radionice na temu identiteta, stereotipa, predrasuda i komunikacije.

Zatim je vesela maskenbalska družina obilazila seoska domaćinstva i zajedno sa domaćinima igrala i veselila se. Učesnici su pevali i recitovali pesmice, a domaćini ih nagrađivali kolačima i slatkišima.

-Masopust je samo jedna od manifestacija, koju su naši preci doneli pre gotovo dva veka, a mi se trudimo da ih u malo izmenjenom obliku sačuvamo kao našu nematerijalnu kulturnu baštinu – kaže Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

Izabrane su i najlepše i najoriginalnije maske, čijim nosiocima su dodeljene i nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo